Državni organi i ANB provjeravaju odakle “cure” depeše - Volim Podgoricu

Državni organi i ANB provjeravaju odakle “cure” depeše

Preliminarna istraga povodom objavljivanja povjerljivih dokumenata iz crnogorskih ambasada u Briselu i Vašingtonu privodi se kraju, a državni organi i Agencija za nacionalnu bezbjednost (ANB) provjeravaju sumnje da li su depeše procurjele iz Savjeta za članstva u NATO.

Izvor Pobjede blizak istrazi kazao je da je istragom sužen potencijalni krug ljudi za koje se sumnja da su interna dokumenta mogli direktno ili preko posrednika dostavljati “zainteresovanim“ stranama.

Iz istrage su isključeni kabineti predsjednika države, Vlade i Skupštine, a provjeravaju se drugi subjekti koji bi mogli biti bliski stranim obavještajnim službama rekao je izvor iz istrage.

Sagovornik Pobjede apsolutno isključuje tezu, koja se mogla pročitati u određenim medijima, da je politički obračun u vrhu DPS-a moguća pozadina čitave priče.

Ministar vanjskih poslova Igor Lukšić je povodom njihovog objavljivanja tražio sazivanje sjednice Vijeća za nacionalnu bezbjednost i Biroa za operativnu koordinaciju bezbjednosnog sektora. Zbog objavljivanja povjerljivih dokumenata pokrenuta je i istraga, u koju se uključila i Agencija za nacionalnu bezbjednost.

Nakon pokretanja istrage, izvršni direktor Pokreta za neutralnost Marko Milačić, medijima je poslao saopštenje u kojem tvrdi da je on listu Dan dostavio diplomatske depeše. Dokumenta je, kako je naveo u saopštenju za medije, dobio od nekoliko izvora, iz ANB-a, Savjeta za NATO i iz Vlade.

Lukšić je ranije novinarima rekao da objavljivanje depeša “nije neka afera” i da je dao instrukciju ambasadama Crne Gore u Berlinu i Vašingtonu da kontaktiraju diplomatske službe SAD i Njemačke.

(RTCG)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com