Kalač: Ispunjeni uslovi koji će dovesti do smanjenja kamatnih stopa - Volim Podgoricu

Kalač: Ispunjeni uslovi koji će dovesti do smanjenja kamatnih stopa

Bankarski ombudsman Halil Kalač kaže da je ispunjeno nekoliko važnih uslova, koji će neminovno dovesti do smanjenja kamatnih stopa do kraja 2015.

“Dobar pokazatelj da će doći do smanjenja kamatnih stopa su poslovne performanse banaka u Crnoj Gori, koje su 2014. završile vrlo uspješno, stepen likvidnosti je vrlo visok. Ovim performansama ja bih dodao i vrlo visok rast depozita, koji praktično bankama omogućava da imaju veću količinu domaćih sredstava, kod kojih nijesu visoke kamatne stope”, saopštio je Kalač za radio Antena M.

Do smanjenja kamata, dodaje Kalač dovešće i novi propisi na novčanom tržištu. Centralna banka najavila je da će najkasnije do kraja juna proslijediti Vladi prijedlog za limitiranje najviše dozvoljene ugovorne kamatne stope. Tu je, napominje Kalač i Zakon o sporazumnom restrukturiranju dugova, koji je usvojen u aprilu. Osim toga, odboreno je poslovanje još nekoliko banaka u Crnoj Gori, pa će ih do kraja juna biti ukupno 15.

Podsjeća i da je u oktobru prošle godine došlo do smanjenja kamata svega jedan odsto. “Vrlo je teško reći koji bi to bio agregatni postotak svih ovih aktivnosti, ali očekuje se značajno veći postototak pada kamatnih stopa, jer su one značajno veće u odnosu na ekonomije koje su slične crnogorskoj. Pri čemu su mnogo veće u odnosu na kamatne stope kakve su u EU, koje su praktično na istorijskom minimumu”, saopštio je Kalač.

Smanjenje kamatnih stopa, je neophodan uslov za dalji ekonomski razvoj u Crnoj Gori, jer sadašnje ističe Kalač koče privredu, porodične budžete i nijesu stimulativne za investitore. Kada dođe do smanjenja kamata da li će ta stopa biti primjenljiva i na kredite koji su podignuti prije novih zakonskih rješenja.

“Zakon o sporazumnom restrukturiranju dugova omogućava bankama i klijentima da sjednu za sto i dogovaraju novi kreditni odnos, odnosno novi dužničko povjerilački odnos, što znači nove rokove, nove kamate, tako da je to omogućeno, ali to nije nekom administrativnom odredbom naređeno, ali je data šansa i mogućnost. Mislim da će banke biti zainteresovane da njihovi kupci, njihovo tržište bude kvalitetnije u narednom periodu čineći takve poteze”, naveo je bankarski ombudsman.

Podsjaćamo, da su iz Centralne banke i prošle godine apelovali na banke da smanje kamatne stope i najavljivali da će se, ukoliko se to ne desi, umiješati na način koji im zakon dozvoljava.

(RTCG)

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com