U sektoru bezbjednosti potrebno više žena - Volim Podgoricu

U sektoru bezbjednosti potrebno više žena

Crna Gora je preduzela važne korake u promovisanju prava žena i rodne ravnopravnosti, putem razvoja odgovarajućih politika i zakonodavnog okvira, ali postoji još prostora za napredak, poručila je viša savjetnica za pitanja rodne ravnopravnosti u OEBS-u, ambasadorka Miroslava Beham nakon trodnevne posjete Crnoj Gori.

“Ostvaren je značajan napredak takođe i u sektoru odbrane Crne Gore”, istakla je Beham. “Jedan od takvih iskoraka je imenovanje žene za ministarku odbrane, i činjenica da se sve veći broj žena zapošljava u vojsci. Dalji napori su potrebni kako bi se  više žena uključilo u cjelokupni bezbjednosni sektor, i kako bi ih bilo i na  pozicijama odlučivanja. Donošenje Nacionalnog akcionog plana za primjenu UN Rezolucije 1325 o ženama, miru i bezbjednosti će omogućiti sveobuhvatniji pristup ovom pitanju, i doprinijeti  procesu reforme sektora bezbjednosti koja je u toku u Crnoj Gori.”

Beham je konstatovala das u se Nacionalni akcioni planovi za sprovođenje UN Rezolucije 1325  ostalih zemalja Zapadnog Balkana pokazali kao najkorisniji instrument u tom pogledu.

“OEBS je spreman da pomogne Crnoj Gori u izradi Nacionalnog akcionog plana, u cilju stvaranja  inkluzivnijeg i stabilnijeg društva, ” dodala je ona.

Ambasadorka Beham je izrazila  zadovoljstvo  naporima koje Ministarstvo za ljudska i manjinska prava ulaže u oblast rodne ravnopravnosti, uz napomenu da je Crna Gora jedna od zemalja koje su snažno posvećene postizanju održivih rezultata u ovoj oblasti, saopštili su iz Misije OEBS-a u Crnoj Gori .  Ona je takođe konstatovala  da je  Crna Gora  bila među prvih pet država koja su ratifikovale Konvenciju Savjeta Evrope o sprječavanju i suzbijanju nasilja nad ženama i nasilja u porodici (Istanbulska konvencija).

“Sada je od presudne važnosti da se radi na implementaciji obaveza i da se riječi sprovedu u  djela,” rekla je Beham. Ona je naglasila da je uključivanje i civilnog društva, između ostalih, u praćenje i procjenu napretka od ključnog značaja,  i podvukla  da je potrebno raditi više na podizanju svijesti kako bi  društvo, u cjelini, shvatilo značaj ženskih prava i rodne ravnopravnosti.

Zamenik šefa Misije OEBS-a u Crnoj Gori Den Redford je istakao značaj pitanja rodne ravnopravnosti u reformi sektora bezbjednosti. ” Misija je spremna da podrži ovaj proces kroz implementaciju projekata, ” naglasio je Redford.

Viša savjetnica za pitanja rodne ravnopravnosti u OEBS-u imala je  bilateralne susrete sa Ministrom za ljudska i manjinska prava te predstavnicima ministarstava odbrane, pravde i unutrašnjih poslova , kao i sa predstavnicima civilnog društva.

Ona je takođe učestvala na Cetinjskom parlamentarnom forumu, koji se fokusirao na ljudska prava i rodnu ravnopravnost u reformi sektora bezbjednosti . Organizatori Foruma bili su Skupština Crne Gore i Misija OEBS-a u Crnoj Gori.

(rtcg)

1 komentar

  1. Can I say that of a relief to seek out one who really knows what theyre preaching about on the net. You certainly know how to bring a worry to light and work out it important. Workout . must see this and appreciate this side in the story. I cant think youre less well-liked since you definitely have the gift.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com