LEGIJA ČASTI dodijeljena novinarki Olji Bećković - Volim Podgoricu

LEGIJA ČASTI dodijeljena novinarki Olji Bećković

Ambasadorka Francuske u Srbiji Kristin Moro uručila je danas orden Legije časti, u rangu viteza, novinarki Olji Bećković za izuzetan profesionalni put, hrabrost i odvažnost, poručivši tom prilikom da njena zemlja time odaje priznanje i cijeloj profesiji novinara.

Bećković je, primajući orden, rekla da je odlikovana u trenutku kada je, kako je navela, političkom odlukom ukinuta emisija “Utisak nedelje” koju je vodila u protekle 23 godine.

Ne mogu i neću da sakrijem ličnu nelagodu što me je Vaša zemlja, Francuska, jasnije vidjela i bolje razumjela od moje sopstvene – istakla je Bećkovićeva, vidno uzbuđena, prenose srpski mediji.

Ambasadorka Moro je ukazala da je sloboda govora neprestana borba koja se sudara sa brojnim preprekama.

– Ne samo sa nezadovoljstvom onih čiji se interesi loše prilagođavaju transparentnosti, već i sa komercijalnim interesima i, najzad, sa autocenzurom, iskušenjem koje postaje razumljivo pred strepnjama koje mogu da osjećaju novinari za svoje radno mjesto, pa čak i za svoju bezbednost”, rekla je Moro.

Prema njenim rečima, da bi se to prevazišlo treba imati čvrsto utemeljena uverenja, veoma jasan osećaj za moral i ličnu hrabrost, a potrebno je i povoljno okruženje, ne samo na zakonskom već i na društvenom i intelektualnom planu.

– Solidarnost profesije, podrška građana, priznavanje uloge slobode medija u jednoj demokratiji su veoma važni elementi koji omogućavaju vjeru u budućnost – dodala je Moro.

Zahvalivši na francuskom odlikovanju, Bećkovićeva je istakla da je ono sada obavezuje da se do kraja života trudi da ga ne izgubi.

Ovo bi trebalo da bude nešto zbog čega se osjećate vrlo ponosno, a sa druge strane taj osjećaj da vas Francuska više cijeni od sopstvene zemlje ne može baš da vas učini ravnodušnim – zaključila je Bećkovićeva.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com