NIKŠIĆ: Osnovana Radnička partija - Volim Podgoricu

NIKŠIĆ: Osnovana Radnička partija

Radnička partija (RP), na čijem je čelu dugogodišnji sindikalni lider Janko Vučinić, osnovana je danas u Nikšiću.

Osnivačkoj skupštini, koja je održana na Međunarodni praznik rada, prisustvovali su delegati iz Nikšića, Podgorice, Rožaja, Bijelog Polja, kao ičelnici više opozicionih partija. 

Vučinić je kazao da će ta RP baštiniti ljevičarske ideje zasnovane na socijalističkim principima pravde, solidarnosti i jedinstva.

„RP je izvorno proistekla iz jakog sindikalnog pokreta Željezare i Nikšića“, kazao je Vučinić.

Predsjednk Nove srpske demokratije, Andrija Mandić, rekao je da Crna Gora napokon dobija radnčku partiju, na čijem čelu je, kako je naveo, čovjek kome radnici vjeruju.

„Demokratski front (DF) od danas postaje jači za stranku koja će, ne samo u našem političkom savezu, nego i u Cijeloj Crnoj Gori, zastupati radničke interese“, kazao je Mandić.

Predsjednik Pokreta za promjene, Nebojša Medojević, kazao je da ih sve zajedno čekaju ulice i istorijski zadatak, i da moraju završiti ranije započeti posao smjene vlasti.

„Došlo je vrijeme da se vidi od kakvog smo materijala, jesmo i od pamuka ili od čelika. Džaba naše diskusije, džaba amandmani, mi njih moram fizički zaustaviti. Sudbina Crne Gore je da ih zaustavimo protestima i formiramo prelaznu vladu, da nas više ne bi krali na izborima“, poručio je Medojević.

On je najavio da će DF, nakon preuzimanja vlasti, nacionalizovati i vratiti u državno vlasništvo firme koje je, kako je kazao, režim opljačkao i kojima upravljaju tajkuni, i pozvao građane da se spremaju za ulice.

Njegov partijski kolega Branko Radulović ocijenio je da je od danas DF mnogo jači i odlučniji sa RP Vučinićem „koji će, kao njen lider, biti na čelu kolone promjena, i neće ustuknuti“.

„Nema države u kojoj je vlast kriminalizovana i odnarođena, u kojoj je većina sirotinja, u kojoj mnogi gladuju, u kojoj eventualno možem biti nadičari, a naša djeca moraju odlaziti trbuhom za kruhom“, kazao je Radulović.

On je poručio premijeru Milu Đukanoviću da je bilo dosta, da mora vratiti narodne pare, slobodu i slobodne izbore, kako bi se u Crnoj Gori konačno poštovao rad i osmosatno radno vrijeme.

Predsjednik poslaničkog kluba Socijalističke narodne partije, Aleksandar Damjanović, kazao je da se danas 1. maj obilježava u socijalno obespravljenoj i ekonomski devastiranoj Crnoj Gori.

„Ovaj praznik se, nažalost, danas u Crnojoj Gori obilježava neradno, jer radnika skoro da i nema. To obavezuje RP da doprinese da u Crnoj Gori konačno dođe do socijalne pravde i jednakosti svih radnika koji su bukvalno otjerani sa svojih poslova zbog pljačke, tajkunske privatizacije i urušavanja ekonomije“, naveo je Damjanović.

On je rekao da je uvjeren da će RP, kao kamen u mozaiku promjena, doprinijeti da vrlo brzo dođe do socijalne pravde i slobode u Crnoj Gori.

Predsjednik Demokratske narodne partije, Milan Knežević, kazao je da je uvjeren da će Vučinić biti budući mnistar rada i socijalnog staranja u Crnoj Gori, jer se, kako je naveo, svojim radom dokazao u Skupštini i van nje.

„Ubijeđen sam da ćemo sa RP stvoriti demokratske uslove za nove zbore na kojima nikad više nećemo kontatovati da smo ponovo pokradeni“, rekao je Knežević. 

U ime Poketa socijalista Srbije, Aleksandar Erac, kazao je da je teško doći danas u Nikšić i vidjeti da nema „onih nekadašnjih nasmijanih radnika“.

„Nadam se da ćete uz Jankovu pomoć uspjeti da se izborite za svoja prava“, dodao je Erac.

Radisav Stanišić iz Komunističke partije Crne Gore kazao je da se od danas u Nikšiću i Crnoj Gori otvara novo poglavlje.

Osnivanje RP je pozdravili su i predsjednici Pokreta za Pljevlja i Pertije penzionera, Novica Stanić i Vojo Vuletić.

Nakon osnivačke skupštine delegati i gosti su prošli gradom, ispred Skupštine opštine, do centralnog gradskog trga, na kome će biti održan radnički protest.

(RTCG, foto:Slobodnaevropa.org)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com