Podsticati evropski put Zapadnog Balkana - Volim Podgoricu

Podsticati evropski put Zapadnog Balkana

Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Valter Štajnmajer i njegov domaćin Karel Erjavec istakli su danas da je države u regionu potrebno podsticati na evropskom putu i istrajati na provođenju reformi u njima.

Njemački ministar boravio je danas u posjeti Sloveniji, a posebnu pažnju su sagovornici posvetili situaciji na Zapadnom Balkanu.

Njih dvojica su izrazili posebnu zabrinutost prilikama u Makedoniji, pri čemu je slovenački ministar naglasio da tamošnja situacija zahtijeva pažnju ministara vanjskih poslova Evropske unije, kao i da je neophodno očuvati raspravu o evropskoj budućnosti te države.

U toku razgovora su dva ministra potvrdila “odlične i prijateljske” odnose Njemačke i Slovenije i istakli da je “Njemačka važan strateški partner Slovenije”.

Njemačka je najveći trgovinski partner Slovenije s obim robne razmjene u prošloj godini preko deset milijardi eura.

Dva ministra su razmatrala i situaciju u Ukrajini izrazivši očekivanja o bržoj implementaciji februarskog dogovora u Minsku, pri čemu su naglasili važnost priznavanja nedodirljivosti granica Ukrajine.

Oni su se govorili i o mirovnom procesu na Bliskom istoku i iranskom nuklearnom programu, a u pogledu tragedije koja se dešava u Sredozemlju su se saglasili da je pored jače saradnje država od ključne važnosti i stabilizacija Libije odakle je većina izbjeglica.

S njemačkim ministrom je razgovarao i predsjednik Slovenije Borut Pahor.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com