Taksa na gorivo je ispolitizovana - Volim Podgoricu

Taksa na gorivo je ispolitizovana

Taksa za gradnju autoputa je praksa i mnogo razvijenih država od Crne Gore i to pitanje je ispolitizovano, kaže potpredsjednik Vlade Vujica Lazović.

On najavljuje i ubrzo konačnu odluku o tome kome će biti povjerenja gradnju drugog bloka Termoelektrane. Takođe, za TVCG, pričao je i kakva će biti buduća struktura vlasništva u Elektroprivredi.

“Ono što je strateško opredjeljenje gdje postoji politički konsenzus, jeste da Elektroprivreda dugoročno ostane u većinskom državnom vlasnštvu. I to je značajno, ne samo iz ekonomskog razvojnog ugla, nego iz drugih dimenzija. Raduje što postoji interesovanje kompanija iz regiona i okruženja, oko mogućeg partnerstva sa EPCG, oko kupovine EPCG, ali nećemo prodavati većinski dio akcija. Normalno, i u prethodnom priodu je bilo interesovanja određenih kompanija iz svih Fondova EU, Kine, Turske, pored ovih interesovanja iz Hrvatske i Srbije. Oni mogu pregovarati sa našim partnerom akcionarom, pri čemu, ako se A2A odluči da proda svoje akcije, mora tražiti saglasnost od većinskog vlasnika, odnosno Vlade, tj. države Crne Gore”, kazao je Lazović za TVCG.

Kad govorimo o Elektroprivredi sigurno centralno pitanje izgradnja drugog bloka Termoelektrane Pljevlja. Kako tu stoje stvari možemo li uskoro očekivati prvorangiranog ponuđača?

“Nastavljamo sa tim aktivnostima i siguran sam da ćemo zacrtanom dinamikom u narednom periodu pristuptii realizciji izgradnje drugog bloka Termoelektrane. Ono što smo uspjeli u privremenom sporazumu sa A2A jeste da nas taj privremeni sporazum ne sprečava u realizaciji daljih aktivnosti izgradnji drugog bloka Termoelektrane”, rekao je Lazović.

U vezi autoputa prethodnih dana bilo je mnogo aktuelnija druga priča, uvođenje takse na gorivo. Kakav je vaš stav o tome?

“Nije to osobenost Crne Gore, mnogo razvijenije zemlje su primjenjivale taj mehanizam i model i primjenjuju ga za izgradnju infrastrukturnih objekata. Tako da u tom smislu, mislimo da se problematika previše ispolitizovala. Generalno govoreći, pred nama je veliki projekat i nešto što će imati ogromne benefite za dugoročni razvoj Crne Gore”, istakao je potpredsjednik Vlade.

(rtcg/Adnan Prekić, TVCG)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com