Mandić traži podršku građana za proteste - Volim Podgoricu

Mandić traži podršku građana za proteste

Demokratskom frontu potrebna je snažna podrška građana za organizaciju protesta i samo zajednički pritisak opozicije i građana može dovesti do stvaranja uslova za slobodne i fer izbore, poručio je predsjednik Nove srpske demokratije i član predsjedništva DF, Andrija Mandić.

DF je, kako je rekao, krenuo u kampanju kojom traži podršku građana Crne Gore za organizaciju protesta.

„Nama je potrebna snažna podrška i ja vjerujem da ćemo je dobiti. Ako neko u opoziciji ima neki drugi predlog vezano za nametanje ideje prelazne tehničke Vlade dobro bi bilo da tu ideju učini javnom, kao što je DF istupio sa programom organizacije protesta“, kazao je Mandić agenciji MINA.

Prema njegovim riječima, naknadna pamet neće mnogo pomoći opoziciji, a još manje eventualnim zastupnicima zakašnjelih inicijativa.

On je ocijenio da samo jak, zajednički pritisak opozicije i građana može dovesti do toga da se stvore pretpostavke da i u Crnoj Gori dođe do fer i poštenih izbora.

„I zato, očigledno, ne postoji drugačiji način kako bi se izborili za ona prava koja su u potpunosti zaživjela u zemljama nekadašnjeg istočnog bloka. U zaključcima sa sjednice glavnih odbora članica DF naveli smo razloge koji nas opredjeljuju da u borbi za prelaznu, tehničku Vladu, uključimo i predlog o protestima“, kazao je Mandić.

U čitavom demokratskom svijetu, dodao je, a naročito u zapadnim državama, protesti su normalan, redovan i veoma efikasan vid političke borbe.

„Svi u Crnoj Gori znaju da nam promjene i slobodu neće donijeti niko sa strane, za te vrijednosti ćemo morati sami da se izborimo“, poručio je Mandić.

Kako je naveo, oko ideje prelazne Vlade nedavno su se bile okupile sve opozicione stranke.

„Dakle, svi smo zajednički saopštili da režim krade izbore i da je, za politički, ekonomski i moralni oporavak Crne Gore, neophodno uspostaviti vlast koja se konstituiše na osnovu nesumnjive, većinske volje građana“, rekao je Mandić.

Takve izbore, dodao je, bez prevara, krađe i zloupotrebe može jedino pripremati i održati prelazna tehnička Vlada. „To je Vlada u kojoj se nalaze predstavnici svih relevantnih političkih subjekata i ona bi garantovala potpuno povjerenje u izborni proces“.

„Čak smo uputili i javni poziv vladajućim strankama da u Skupštini Crne Gore izaberemo takvu Vladu. DPS nije želio ni da razgovara na tu temu sa opozicijom, a SDP je prihvatio razgovore ali je ipak obavijestio javnost da će sastanak koristiti za traženje novih partnera za NATO integracije, a ne za prelaznu Vladu“, naveo je Mandić.

Kada se sve to završilo, rekao je, tada se pred opozicijom postavio jednostavan izbor – da li nastaviti, drugim sredstvima i argumentima, zastupati vlastiti stav ili se povinovati želji režima da nas sve skupa povede u još jedne namještene izbore.

„DF je odabrao. Sloboda nikada do sada u istoriji čovječanstva nije došla sama i nepozvana, a mi smo iskazali spremnost da je potražimo i borimo se za nju. Krajnje je, ali krajnje vrijeme, da stanemo na put režimu koji nas je uveo u haos i beznađe“, ocijenio je Mandić.

Prema njegovim riječima, svi političari u opoziciji su važni, „ali oni koji bi pod različitim izgovorima unosili sumnju, defetizam i na taj način rušili proteste, nijesu neophodni“.

„Zato nikoga ne pritiskamo, jer smatramo da je logično, normalno i prirodno da se za poštene izborne uslove bori čitava opozicija. Valjda je svima u interesu da, najzad, prekinemo krađu i otimačinu. Vjerujem da u opoziciji svi misle slično i ne mire sa takvim stanjem“, naveo je Mandić.

Mandić je poručio da je DF moćna i ozbiljna politička organizacija koja ima snažnu podršku građana Crne Gore, pa samim tim i izvjesnu budućnost.

„Naše pristalice demonstriraju privrženost Frontu brojnim učešćem u različitim aktivnostima stranaka članica ili saveza svejedno. Politička konkurencija je više okrenuta nekim inostranim adresama, čak i vlastite programe podešavaju interesima drugih država“, kazao je on.

Neki se, kako je rekao Mandić, čak do bestidnosti nude najmoćnijim bezbjednosnim strukturama računajući da će ih ta nevidljiva ruka dovesti na najodgovornije položaje u državi, „pošto javno pokažu veću poniznost i lojalnost od one koju svakodnevno praktikuje Milo Đukanović“.

On, kako je rekao, vjeruje da je baš ta politika nepristajanja na potčinjavanje bilo kojem centru moći, motivisala njihove pristalice i članstvo da vrlo odlučno i hrabro reaguju na pokušaj razbijanja DF.

„A na sjednicama opštinskih odbora Nove srpske demokratije konstatovali smo potpuno jedinstvo Glavnog odbora, Predsjedništva i opštinskih organizacija u odbijanju predloga o dezintegrisanju Fronta i prelaska Stranke u neku nepoznatu i neizvjesnu sivu zonu“, dodao je Mandić.

Kako je rekao, nedavna sjednica glavnih odbora konstituenata DF-a, u proširenom sastavu, dodatno je unaprijedila funkcionisanje i pokazala da postoji ogroman prostor da DF nastavi sa organizacionim i kadrovskim jačanjem.

„Što će, vjerujem, uskoro pokazati i dani koji su pred nama kada ćemo biti osnaženi novim uglednim ličnostima“, naveo je Mandić.

(rtcg)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com