Šta se dešava u tijelu kada popijete gazirano piće - Volim Podgoricu

Šta se dešava u tijelu kada popijete gazirano piće

Gazirana pića često konzumiramo kada smo umorni i želimo da se na brzinu napunimo energijom. Međutim, da li znate šta se događa našem organizmu kada ih pijemo?

Gazirana pića su brzinska rješenja za podizanje energije kojima svi često pribjegavamo. Uvijek ispune svoju svrhu i trenutno nas zadovolje sa velikom količinom šećera. Upravo je to jedan od razloga zašto stručnjaci upozoravaju da ih ne treba konzumirati svakodnevno i u velikim količinama.

Pročitajte šta se tačno događa u nešim tijelima u periodu od sat vremena nakon konzumacije gaziranog pića.

10 minuta: Između 8 i 16 kašičica šećera (u zavisnosti od vrste pića) ulazi u vaš organizam. Vi ne regirstrujete veliku količinu slatkoće zato što je fosforna kiselina ublažava.

20 minuta: Količina šećera u krvi naglo raste. Vaš organizam na to odgovara izlučivanjem insulina i pretvaranjem unesenog šećera u masti.

40 minuta: Zbog kofeina vaše tijelo povećava proizvodnju dopamina, neurotransmitera koji stimulira i aktivira centre za zadovoljstvo u vašem mozgu. Stručnjaci kažu da kofein manipuliše proizvodnjom domanima baš poput droge i na taj način utiče na naše raspoloženje i tjera nas da se osjećamo dobro.

60 minuta: Nivo šećera u krvi naglo počinje da pada što opet uzrokuje neugodan osjećaj umora i letargije kojeg smo željeli da se riješimo konzumacijom gaziranog pića

(Story)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com