Barska policija greškom upala u kuću porodice Živanović i pretukla ih. Neko mora da odgovora - Volim Podgoricu

Barska policija greškom upala u kuću porodice Živanović i pretukla ih. Neko mora da odgovora

Policija je prekoračila ovlašćenja prema porodici Živanović iz Bara u čiju su kuću prema pisanju medija greškom upali i brutalno ih prebili, zaključak je Savjeta za građansku kontrolu rada policije.

Savjet je na svoju inicijativu razmatrao slučaj postupanja službenika Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ) i Centra bezbjednosti (CB) Bar.

“Savjet je, na osnovu pisanja medija, u rad uzeo slučaj provjere primjene policijskih ovlašćenja prema bračnom paru Ž., iz naselja Bjeliši, opština Bar, od strane pripadnika SAJ i CB Bar. Mediji su izvijestili da su službenici ovih organizacionih jedinica policije greškom upali u kuću porodice Ž. i brutalno ih prebili.

Direktor Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore informisao je Savjet da su službenici CB Bar, postupajući po naredni Osnovnog suda u Baru, dana 31. jula 2014. godine, izvršili pretrese objekata na sedam različitih lokacija, koje prema navodima, policije, koriste bezbjednosno intertesantna lica, s ciljem pronalaska predmeta vezanih za vođenje krivičnog postupka. U realizaciji ove aktivnosti učestvovali su u službenici SAJ-a”, navodi se u zaključcima.

Savjet je informisan da je izvršena provjera prekoračenja policijskih ovlašćenja i da je pokrenut disciplinski postupak protiv komandira Stanice policije CB Bar, Zorana Deletića zbog teže povrede službene dužnosti iz člana 83. stav 1 tačka 13 Zakona o državnim službenicima i namještenicima. 

“Savjet podsjeća da je Policija javna služba u interesu svih građana čija je osnovna uloga, između ostalog, da sprovodi zakon i da efikasno otkriva, sprečava i procesuira kriminal. Međutim, u svim tim, često i osjetljivim i složenim prilikama, svi policijski službenici su dužni da poštuju osnovna ljudska prava i slobode.

Konkretno postupanje policije u Baru od 31. jula 2014. godine, po ocjeni Savjeta, predstavlja ozbiljan incident koji ruši kredibilitet policije i dosadašnje preduzete reformske napore i dovodi u pitanje ne samo poštovanje ljudskog dostojanstva nego i osjećaj bezbjednosti koju je policija dužna osigurati svakom pojednicu i svakoj porodici”, navodi se u zaključcima Savjeta. 

Savjet napominje da je obrazovanje o ljudskim pravima aktuelnog sastava policije, uz kvalitetan i dosledan monitoring postupanja policijskih službenika, ključne su aktivnosti prevencije torture i nečovječnog tretmana i razvoja ukupnog intregriteta policije.

 

(Vijesti)

1 komentar

  1. I am not sure why however this web site will be launching very gradual for me. Is someone else having this difficulty or possibly that any issue in my end? I will check back down the road if ever the issue nonetheless is out there.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com