Nakon kongresa biće jasnija politika SDP-a - Volim Podgoricu

Nakon kongresa biće jasnija politika SDP-a

Nakon okončanja procedure izbora učesnika Kongresa Socijaldemokratske partije (SDP), i završetka roka za predaju kandidatura, izvjesno je da će Ranko Krivokapić i dalje biti predsjednik socijaldemokrata, ocijenio je izvršni direktor Građanske alijanse, Boris Raonić.

Osim Krivokapića, kandidati za lidera SDP-a, na Kongresu 3. juna, biće i potpredajednik stranke Ivan Brajović i i član Glavnog odbora SDP-a, Merdin Markišić.

Raonić je rekao da je konačno jasno i kako funkcioniše sistem u Crnoj Gori, a politikolozi imaju sjajan materijal za studije o političkoj kulturi u Crnoj Gori.

„U tom smislu, indikativno je da su direktori javnih preduzeća i oni koji imaju iskustva sa tenderima stali iz kandidature Brajovića, dok su iza Krivokapića stali odbori koji vode samostalnu politiku“, rekao je Raonić agenciji MINA.

On je ocijenio da je posebno indikativno pisanje pojedinih medija po pitanju predsjedničke trke, imajući u vidu njihovu političku profilaciju.

Raonić smatra da je sreća je da se niko neće baviti „analizima“ crnogorskih „političkih analitičara“.

On je kazao da je ključno pitanje, koje treba da daju iz frakcije Brajovića, šta će raditi nakon Kongresa.

„Preciznije, da li će se i u kojoj mjeri držati poruka o potrebi jedinstva partije“, kazao je Raonić.

On je ocijenio da bi eventualna saradnja sa Demokratskom partijom socijalista mimo odluke partije, stvorila problem sa manjkom manevarskog prostora za Krivokapića, jer na drugoj strani nema partnera sa dovoljnim koalicionim kapcitetom.

„Ono sto je dobro koji god da ishod ove unutarpartijske trke bude, je da će SDP u naredom periodu imati jasniju politiku, jer će nakon Kongresa defintivno postojeći balans, koji je dovodio do konfuznih rješenja, biti stvar prošlosti“, rekao je Raonić.

On je naveo da će SDP tada defitivno birati da postane prepoznatljiv politički subjekt ili samo još jedan partner u vlasti bez uticaja na bitne odluke, ali sa dovoljno mjesta za uhljebljenje svojih funkcionera.

Raonić je kazao da u sjenci pažnje koja se posvećuje aktivnostima koje prethode Kongresu u SDP-u, ostaju zapostavljena dešavanja unutar ostalih partija.

„U DPS-u se na lokalnom nivou vrši reforma, u većini gradova, osim Glavnog grada, dovode se kadrovi koje nijesu pratile afere dok se na nacionalnom nivou sprema zamjena na potpredsjedničkim mjestima, sa ljudima bespogovorno lojalnim predsjedniku partije“, ocijenio je Raonoć.

Prema njegovim riječima, istovremeno isto u Vladi konačno imamo imenovanja ljudi od profesije i karijere u resoru koji zauzimaju.

„Zanimljiva je i unutrašnja dinamika unutar Socijalističke narodne partije, Demokratskog fronta i Pozitivne, takođe“, zaključio je Raonić.

(rtcg)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com