URA: Novac od taksi na gorivo dati sjeveru - Volim Podgoricu

URA: Novac od taksi na gorivo dati sjeveru

Građanski pokret URA Bijelo Polje traži od Vlade da prihode od takse na gorivo da sjeveru, umjesto za autoput.

Kako je saopštio Almir Balić, URA se snažno pridružuje apelu svih onih koji ovih dana pozivaju nosioce vlasti, prije svega na državnom nivou, da se mnogo veća pažnja posveti problemu iseljavanja građana sa sjevera.

“Podaci u kojima se govori o 3.500 građana sjevera Crne Gore koji su od početka godine otišli u neke od zemalja EU tražeći tamo svoju sreću su alarmantni. Nemoguće je ne odati se utisku da vlast, posebno na državnom nivou, na pravi način ne razumije ili je ne interesuju problemi građana sjevera Crne Gore”, navodi se u saopštenju.

Balić dodaje da posebnu odgovornost snose funkcioneri vladajućih partija sa sjevera u Vladi i parlamentu, koji, kako je saopštio, ništa ne čine da se unaprijedi život građana na sjeveru Crne Gore.

“Vladajućim partijama je očito ovaj region bitan samo pred izbore kada je potrebno doći do glasova”, navodi se u saopštenju.

Balić podsjeća da je od popisa 1991.godine do popisa 2011. broj stanovnika Bijelog Polja umanjen za 9.000 građana.

“Prema popisu iz 2011.godine u Bijelom Polju je bilo 46.051 stanovnika, a sa sigurnošću možemo reći da smo od tog popisa, do danas, veoma blizu brojci sa popisa iz 1953.godine (41.432)”, naveo je on.

Balić kaže da postoji niz mjera koje se mogu preduzeti za rješavanje problema iseljavanja i zaustavljanje ekonomskog razaranja sjevera.

 “Jedna od prioritetnih bi mogla biti revidiranje uredbe o taksi na gorivo u iznosu od 7 centi namijenjenih za autoput i vrhunski sport i preusmjeravanje tog novca na rješavanje problema porodica sa sjevera koje žive u najtežim ekonomskim uslovima. Autoput jeste bitan, ali, ovim tempom iseljavanja možemo doći u situaciju da do kraja njegove izgradnje u cjelini, na sjeveru ne ostane niko kome bi bio potreban”, zaključuje se u saopštenju Građanskog pokreta URA iz Bijelog Polja.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com