Gvozdenović: Crna Gora je regionalni lider po investicijama u turizmu - Volim Podgoricu

Gvozdenović: Crna Gora je regionalni lider po investicijama u turizmu

Crna Gora, koja je posljednjih godina lider u regionu po investicijama u turizmu, namjerava da u narednom periodu, kroz niz aktivnosti, investicioni ambijent učini dodatno privlačnijim za investitore, saopštio je ministar održivog razvoja i turizma, Branimir Gvozdenović.

„U Crnoj Gori se trenutno gradi na više atraktivnih lokacija, pa se tokom ove godine očekuje stavljanje u funkciju nekoliko hotela kategorije četiri i pet zvjezdica, kao što su hoteli Cristal Rivijera u Petrovcu, Hilton u Podgorici i Centar za odmor, rekreaciju i liječenje Igalo, ukupnog kapaciteta nešto više od 750 smještajnih jedinica“, rekao je Gvozdenović agenciji Mina-business.

On je dodao da su u toku i investicione aktivnosti u nekoliko turističkih kompleksa duž crnogorske obale, od kojih je najpoznatiji projekat Porto Montenegro u Tivtu, u okviru kojeg od jula prošle godine posluje hotel renomiranog brenda Regent i marina za mega-jahte, najveća te vrste u regionu.

„Počete su aktivnosti na izgradnji turističkih kompleksa Porto Novi u Herceg Novom, Luštica Bay i Beyond Horizon u Tivtu. Ne treba zanemariti ni stvaranje planskih pretpostavki za realizaciju investicije u osam lokacija za ski-resorte na atraktivnoj lokaciji planinskog vijenca Bjelasica i Komovi“, kazao je Gvozdenović.

On je naveo da će projekat početi tako što će Vlada u narednom trogodišnjem periodu izdvojiti značajna sredstva za valorizaciju dva lokaliteta -Kolašin 1600 i Cmiljača.

„Treba reći i da smo dobili zahtjev za izdavanje građevinske dozvole za rizort 1450 Kolašin“, rekao je Gvozdenović.

On je podsjetio da je u prethodnom periodu uspješno realizovan niz mjera koje su, u smislu povećanja kompetitivnosti u privlačenju investicija, imale pozitivne implikacije u turističkom sektoru.

„Kompletirana je planska dokumentacija koja omogućava gradnju preko 150 hotela visoke kategorije. Izmjenama zakona ukinuta je obaveza plaćanja komunalnih doprinosa za gradnju hotela kategorije četiri i pet zvjezdica, a uvedena je i progresivna stopa oporezivanja, koja omogućava veće poresko opterećenje hotelskih objekata sa tri zvjezdice ukoliko se oni nalaze u prioritetnim zonama“, saopštio je Gvozdenović.

On je kazao da je predviđena i mogućnost poreskog opterećenja neizgrađenog građevinskog zemljišta, dok je izmjenama Zakona o porezu na nepokretnosti definisano smanjenje godišnjeg poreza na nepokretnost do 30 odsto za hotele sa četiri zvjezdice, odnosno do 70 odsto za one sa pet zvjezdica.

Gvozdenović je naveo da je izmjenama Zakona ukinuta obaveza plaćanja uvoznog poreza na dodatu vrijednost (PDV) za isporuku proizvoda i usluga za gradnju hotela kategorije pet i više zvjezdica, a usvojena je i Uredba o pretvaranju stambenih u ugostiteljsko-turističke jedinice.

On je saopštio da manifestacije poput Festivala investicija i nekretnina FREI, koji će biti organizovan od 11. do 14. maja u hotelu Maestral u Miločeru, značajno pomažu pri osmišljavanju politika Vlade.

„Na tim manifestacijama imamo jedinstvenu priliku da na jednom mjestu vidimo skup relevantnih real estate projekata u Crnoj Gori, napravimo godišnji presjek progresa i povedemo otvorenu debatu o ključnim pitanjima razvoja u oblastima arhitekture, prostornog planiranja, građevinskih procedura, održivog razvoja uopšte“, rekao je Gvozdenović.

On je dodao da ta saznanja, uz ona sa međunarodnih sajmova nekretnina, kao što je MIPIM, predstavljaju nezaobilazan element za dobijanje relevantnih informacija o dešavanjima na tržištu i projekcijama razvoja nekretnina u svijetu.

„Očekujem kvalitetne i dobro pripremljene prezentacije, otvorenu diskusiju i konstruktivan pristup temama profesionalaca iz struke. Puno tema je do sada otvarano na FREI, čiji je programski nosilac Ministarstvo, a siguran sam neka pitanja su i riješena ili je u njima postignut napredak u ovih šest godina postojanja festivala“, kazao je Gvozdenović.

Na FREI-ju će specijalno pozivno izlaganje o novom kontekstu razvoja i dinamizaciji ekonomskog rasta Crne Gore imati premijer Milo Đukanović, dok će Gvozdenović govoriti o novim trendovima u turističkim investicijama.

„Preporučio bih predavanje eminenentog arhitekte Borisa Podrecce o arhitekturi kao pečatu destinacije, a mislim da je značano što će na FREI-ju sa nama biti i izvršni direktor za operativne programe i institucionalne odnose u Svjetskoj turističkoj organizaciji, Marsio Favilla, čime je Crna Gora pokazala da i naveće svjetske organizacije prepoznaju i priznaju naš progres“, saopštio je Gvozdenović.

On je dodao da će na Festivalu, o ovoj godini, kao godini prilike za Crnu Goru, govoriti britanski ambasador Ian Whitting.

„Centralne teme, koje će biti u fokusu debate, prepoznala je i identifikovala država, tako da u okviru panela o investicijama i daljoj optimizaciji poslovnog okruženja, otklanjanju sezonske neuravnoteženosti – preduslovu intenziviranja investicija u turizmu, potencijalu sjevera Crne Gore i valorizaciji, razvoju brownfield projekata u Crnoj Gori i infrastrukturi u funkciji održivog razvoja, očekujem kvalitetnu raspravu koja će generisati i neka nova rješenja, kako bi Crna Gora ostala jedan od lidera razvoja u sektorima nekretnina i turizma“, naveo je Gvozdenović.

FREI je tematska, multidisciplinarna manifestacija, problemski usmjerena na razvoj investicija u nekretnine. Generalni poktrovitelj ovogodišnjeg FREI-a je Atlas grupa, zlatni partner je Portonovi, a specijalni Horwath HTL.

Na FREI-ju će učestvovati predstavnici Regionalnog vodovoda Crnogorsko primorje, Opštine Herceg Novi, Direkcije javnih radova, Montrose Montenegro – Northstar, Luštice Development, Porto Montenegra, Sauter Montenegra, Nacionalne turističke organizacije, Dream Estates Montenegra, Studia Grad, Pošte Crne Gore, Centra za urbanizam i arhitekturu (CAU), Sekretarijata za razvojne projekte, Agencije za promociju stranih investicija, Centra za ekotoksikološka ispitivanja, Crnogorskog elektroprenosnog sistema, Vodacoma, Prijestonice Cetinje, Simes Inženjeringa, Colliers Internationala, MIPIM-a, Adria Real Estata Budva i Atlas Investa.

Skup je namijenjen investitorima i komercijalnim kompanijama u real estate sektoru, reprezentima državne i javne uprave, predstavnicima međunarodnih institucija, kao i stručnoj javnosti.

(RTCG)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com