SPAS ZA MILIONE ŽENA Jod u prevenciji raka dojke - Volim Podgoricu

SPAS ZA MILIONE ŽENA Jod u prevenciji raka dojke

Svjetski naučnici pronašli su lijek za prevenciju raka dojke od kojeg godišnje umre najveći broj žena u Srbiji. Da stvar bude zanimljivija, riječ je o mineralu koji je naširoko poznat i veoma zastupljen – jodu.

Studije koje su na ljudima i laboratorijskim životinjama sproveli naučnici sa instituta u Meksiku predvođeni Karmen Aseves dokazali su da jod ima antikancerogena i protivupalna svojstva koja sprječavaju nastanak raka dojke.

 Sprovedeno istraživanje je čak zabilježilo da se primjenom organskog joda kod oboljelih od raka dojke ćelije kancera drastično smanjuju i nema nuspojava.

Prema mišljenjima naučnika, povezanost adekvatnog unosa joda i prevencije širenja raka dojke spada u revolucionarna otkrića za koja bi uskoro mogla da bude dodijeljena i Nobelova nagrada.

Danas je malo poznato da je jod korišćen kao univerzalni lijek od kraja 19. do sredine 20. vijeka. Zanimljiv je i podatak da Japanci, kod kojih je najmanji broj slučajeva raka dojke u svijetu, konzumiraju više od 12 miligrama joda dnevno zahvaljujući jestivim morskim algama. 

Sa druge strane, stanovnici SAD jod unose čak 50 puta manje, a slučajno ili ne, ta nacija statistički bilježi najveći broj novooboljelih.

Joda ima u japanskim algama, morskim plodovima, a kod nas i u jednoj novosadskoj mineralnoj vodi.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com