HIPOKRAT: Ovo je Božja biljka koja može zamijeniti sve lijekove! - Volim Podgoricu

HIPOKRAT: Ovo je Božja biljka koja može zamijeniti sve lijekove!

Jedna od najstarijih i najljekovitijih biljaka na Zemlji!

Bazga, zova, baza, bazgovina, crna bazga, zovika, aptovina, bujad, aptika; neka su od narodnih imena biljke koja u proljeće zabijeli i snažno zamiriše kako bi nas pozvala na branje svojih ljekovitih cvjetova. Zova spada među najstarije i najljekovitije biljke svijeta. Ona je hiljadama godina u službi čovječanstva, a Hipokrat ju je posebno cijenio kada je za nju govorio da je upravo to biljka koja može zamijeniti sve druge lijekove na zemlji.

Zova je u našim krajevima dobro poznata i cijenjena ljekovita biljka koja se stoljećima koristi u prirodnoj medicini. U posljednjih dvadeset godina naučna zajednica provodi istraživanja koja potvrđuju ta brojna ljekovita svojstva.

Najviše istraživanja bavilo se uticajem zove na liječenje simptoma gripe, prehlade, kašlja i sličnih bolesti. Rezultati nekoliko studija upućuju da je ekstrakt zove uporediv s lijekovima kao što je Tamiflu kod liječenja gripe. Ljekovita bazga pomaže u brzom oporavku, a bez loših nuspojava.

Ljekovita svojstva zove

Zovu povezujemo najviše s bolestima respiratornog sistema. Bronhitis, astma, kašalj, gušenje u prsima, početni stadijimu upale pluća, upale i infekcije grla… samo su neke od bolesti i stanja kojima pomaže njena ljekovitost. Koristi se kao biljni lijek za podsticanje imunološkog sistema, a kao i većina bobičastih ljekovitih biljaka, izvor je antioksidansa.

Zo va je blagi laksativ pa ju je preporučeno uzimati kod crijevnih i probavnih poremećaja, a ugodna je ukusa, što posebno cijene djeca. Njena diuretička svojstva gode radu naših bubrega i urinarnog trakta.

Cvjetovi zove su bogati glikozidima, taninima, flavonoidima, karotenima, rutinom i vitaminom C. Bobice bazge sadrže alkaloide, karotene, tanine, organske kiseline i vitamine A, B i C.  Flavonoidi su moćni antioksidansi koji štite naše ćelije od oštećenja, a zbog toga se koristi  i u liječenju degenerativnih bolesti i kao i u prevenciji karcinoma.

Veliki je saveznik u sprečavanju gripe i prehlade jer jača imunitet. Osim toga, zova ima antivirusno i antimikrobno djelovanje. 

Korisna je kod astme i upale disajnih puteva,  jer olakšava disanje i pomaže kod iskašljavanja, a u proljeće cvijet zove možete koristiti kao sredstvo protiv alergija. Zova sadrži i detoksiciono djelovanje i pospješuje izlučivanje toksina iz limfnih žlijezdi. 

Ova biljka može pomoći i kod akni, čireva, konjunktivitisa i kožnog osipa. Osim kao laksativ, djeluje i kao diuretik te doprinosi zdravlju bubrega. Koristi se u stanjima gdje je potrebno jače znojenje te liječi vodenu bolest. Zova se koristi i u kremama protiv pjega i mrlja na koži.

Ne moramo otići u daleku prošlost da bismo saznali kako su još naše bake zovom liječile gripu, prehladu, virozu, groznicu, začepljenja sinusa…

Dobro su znale za njeno svojstvo izazivanja znojenja koje je veoma korisno jer pomaže uklanjanju toksina iz tijela te se na taj način, biljnim moćima potpomognut, čovjek lakše oporavlja i izbacuje iz sebe otrovne sastojke, a zbog čega se može potvrditi Hipokratovo mišljenje o ovoj biljci, jer zova  obnavlja sve što dotakne.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com