Da li će zbog goriva poskupiti hljeb? - Volim Podgoricu

Da li će zbog goriva poskupiti hljeb?

Ustavni sud je juče, ipak, odlučio da o zakonitosti i ustavnosti Vladine uredbe, kojom je uvedena naknada od sedam centi na gorivo, raspravlja po hitnom postupku.

Iz Ustavnog suda je 23. aprila novinarima odgovoreno da će o ovoj inicijativi raspravljati u redovnom postupku, a juče su na sjednici konstatovali da postoji “širi društveni značaj” i da će predmet imati prioritet.

Odluka  Ustavnog suda o zakonitosti uredbe teoretski bi mogla biti donijeta i do kraja maja, a morala bi do kraja juna. Ukoliko bi Ustavni sud oborio uredbu ona bi postala nevažeća objavljivanjem u Službenom listu i nakon toga se više ne bi naplaćivala. Vlada ne bi imala obavezu da vrati novac retroaktivno.

Vlada je cijenu goriva opteretila dodatno od 21. aprila zbog autoputa i reprezentativnog sporta.

Ustavni sud je odlučio i da objedini postupke koje su povodom ovog nameta pokrenule grupa od pet nezavisnih poslanika i MANS, te pet poslanika SNP-a.

Nezavisni poslanik Neven Gošović kazao je da je dobio informaciju da je, dan-dva nakon što su oni podnijeli predlog, Ustavni sud od Vlade tražio izjašnjenje i dao joj rok od 30 dana da to uradi.

“To znači da bi Vlada morala da se izjasni najkasnije 22. ili 23. maja. Nakon njihovog odgovora stvaraju se uslovi za procesne pretpostavke i Ustavni sud zakazuje sjednicu na kojoj će odlučiti. S obzirom na to da su odlučili da je ipak riječ o hitnom postupku, ne vjerujem da bi trebalo čekati kraj juna za konačnu odluku”, kazao je Gošović.

U predlogu za ocjenu zakonitosti i ustavnosti je navedeno da je Ustavom predviđeno da se dažbine mogu uvoditi samo zakonom, a ne uredbom, kao i da se Vlada u uredbi ne poziva ni na jedan zakon.

Osim poskupljenja goriva uvođenjem ove naknade prije 15 dana, cijene su porasle i u utorak za četiri i pet centi.

Iz pekarske industrije je “Vijestima” saopšteno da za sada nema razloga za poskupljenje njihovog proizvoda jer je u proteklom periodu došlo do pada cijena brašna, čime se nadoknađuje gubitak zbog poskupljenja goriva. Osnovna vrsta bijelog hljeba od 600 grama u Podgorici košta 50 centi, na Primorju 70, a na sjeveru 40 centi. U odnosu na ove cijene ima odstupanja jer neki megamarketi, da bi privukli kupce, ovu vrstu hljeba prodaju i po nabavnoj cijeni od 35 centi.

Prevoznici su kazali “Vijestima” da za sada neće povećavati cijene, ali da će na to biti primorani ukoliko dođe do novog rasta.

Đukanović: Gorivo nije nasušna potreba, to je marginalna tema

Uredba koju je Vlada donijela o poskupljenju goriva u njenoj je nadležnosti, kazao je premijer Milo Đukanović. On kritike na račun njegove izjave da je gorivo luksuz vidi kao “politikanstvo dokonih ljudi” i pokušaj marginalnih ljudi da skrenu pažnju na, kako je dodao, svoju nezasluženu važnost.

“Uzaludni su politikantski pokušaji da se to sada predstavi kao nemaran odnos Vlade jer benzin je nasušna potreba. Ja sam držao da su namirnice nasušna potreba, ne sporim i da je gorivo i telefoni potreba, ali sporim prekomjernu upotrebu i korišćenje određenih resursa”, kazao je Đukanović, navodeći i da nas dio javnosti pokušava zamajavati “marginalnim, a medijski atraktivnim temama”.

Generalni sekretar Pozitivne Crne Gore Srđa Popović kazao je da novo poskupljenje goriva i lož-ulja, nakon nezakonite Vladine naknade, demantuje i premijerov stav da je Vlada izabrala povoljni momenat na tržištu naftnih derivata za uvođenje takse od sedam centi.

On očekuje da će rast cijena goriva uticati i na cijene drugih proizvoda. 

(Vijesti/foto Vijesti)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com