Njemačka ambasadorka se miješa u naše unutrašnje stvari - Volim Podgoricu

Njemačka ambasadorka se miješa u naše unutrašnje stvari

Pojedini ambasadori zapadnih država u Podgorici miješaju se u unutrašnja pitanja Crne Gore i vrše nedoličan pritisak na građane kako bi promijenili stav oko učlanjenja u NATO, ocijenjeno je iz Nove srpske demokratije.

Ambasadorka Njemačke u Podgorici, Gudrun Elizabet Štajnaker ocijenila je da Crna Gora ima osjetljivu geostratešku poziciju i da definitivno treba da bude članica NATO-a.

Predsjednik Političkog savjeta Nove srpske demokratije Budimir Aleksić smatra da je javni nastup Štajnaker prešao svaku granicu diplomatske opreznosti i odmjerenosti.

„Takav brutalan pritisak sa strane na Crnu Goru da se opredijeli za članstvo u NATO nezamisliv je u državama koje su samostalne i koje žele da upravljaju vlastitom sudbinom“, poručio je Aleksić.

On, kako je rekao, sumnja da bi Njemačka, ili neka druga članica NATO-a, dozvolila ambasadoru strane države da joj uređuje spoljnu i unutrašnju politiku, kao što to pojedini ambasadori rade u Crnoj Gori.

„Iz onoga što nam se pokazuje prethodnih dana možemo pretpostaviti da su strane diplomate, koje dolaze iz NATO država, očigledno dobile instrukcije da Crnu Goru tretiraju kao vlasništvo tog vojnog saveza“, rekao je Aleksić.

Prema njegovim riječima, takvo ponašanje je možda u direktnoj vezi sa činjenicom da je na vlasti „jedna žalosna i nesrećna marionetska ekipa koja je prisiljena na ovu nečasnu ulogu“.

„Koliko su predstavnici crnogorskog režima nadmeni, grubi, nepravedni i skloni svakoj nedozvoljenoj radnji prema vlastitom narodu, na drugoj strani u odnosu na inostrane moćnike su ponizni, poslušni i bez imalo stida u funkciji tuđih interesa i politika. Sa ambasadama moraju postojati samo partnerski i korektni odnosi, a nikako poslušnički“, kazao je Aleksić.

Kako je naveo, ambasadori iz država NATO-a vjerovatno su upoznati sa činjenicom da se preko dvije trećine građana protivi učlanjenju Crne Gore u Sjevernoatlantski vojni savez.

„Ti građani očekuju izvinjenje od ambasadorke Njemačke, zbog njenih nediplomatskih nastupa, pritisaka i nepoštovanja većinske volje naroda. Mi ne dajemo za pravo nikome da vrši pritisak na naše građane i pokušava, zbog vlastitih interesa, da mijenja temeljna opredjeljenja većine u Crnoj Gori“, poručio je Aleksić.

Kako je kazao, oni koji sa strane podržavaju ovu vlast moraju računati sa tim da će nezadrživi talas promjena i na ovom prostoru spojiti pravdu i politiku i ta dva pojma neće imati suprotstavljeno značenje.

„Dokazana nepravda i pokušaj poniženja naroda su u prošlosti bili najvažniji pokretači ljudi i ne sumnjamo da će naredne sedmice potvrditi tu zakonitost i na ovim prostorima. Naš izbor vezano za NATO sami ćemo riješiti saglasno vlastitom interesu i većinskoj iskazanoj volji građana na javan i pošten način“, rekao je Aleksić.

On je podsjetio da većina građana smatra da se bezbjednost Crne Gore ne smije povjeriti strancima „koji su nas u prošlosti ubijali, a nedavno trovali biološkim agensima i radioaktivnim supstancama“.

„Građani ne vjeruju u dobrotu i milosrđe tih zemalja niti žele da im povjere vlastitu bezbjednost, jer nas je takav izbor u prošlosti mnogo koštao“, zaključio je Aleksić.

(rtcg)

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com