Otvorena proslava Dana Evrope - Volim Podgoricu

Otvorena proslava Dana Evrope

Gradonačelnik Podgorice Slavoljub Stijepović, zajedno sa sa Šefom Delegacije EU u Crnoj Gori Mitjom Drobničem i Snežanom Radović direktoricom Direktorata za evropske integracije u Ministarstvu vanjskih poslova i evropskih integracija, otvorio je danas proslavu Dana Evrope ispred EU Info Centra u Podgorici, saopštio je PG Biro.

Pozdravljajući prisutne, gradonačelnik Stijepović je naglasio da su crnogorska kulturno-istorijska zavještanja neraskidivi dio suštine Evrope.

On je, kako se navodi u saopštenju,  istakao da kao takva, ona predstavljaju dio zajedničke tradicije, a članstvo u Evropskoj uniji zadatak je savremene generacije, ali i obaveza preuzeta za buduće naraštaje. Gradonačelnik je ocijenio da je isto tako to i iskaz odgovornosti prema hrabrim djelima crnogorskih antifašista i važan dio našeg identiteta, kao i naše evropske budućnosti.

– Gradonačelnik je, izražavajući zadovoljstvo što su Podgorica i Crna Gora pružile veličanstven doprinos stvaranju drugačije i bolje Evrope, podśetio prisutne da su se protekle neđelje obilježavala dva velika događaja u istoriji Evrope – Dan Evrope i 70 godina od pobjede nad fažizmom, kao i na obavezu njegovanja svakog oblika slobode koju prestavljaju ova dva datuma. Takođe, on je u tom smislu naglasio i posebnu odgovornost lokalnih samouprava i izrazio uvjerenje da će se i Glavni grad razvijati u duhu dinamičnog usvajanja najboljih evropskih iskustava u svim oblastima, piše u saopštenju.        

Tradicionalno, proslave Dana Evrope organizuju se s ciljem da se građanima i građankama približe evropske teme i zajedničke vrijednosti poput mira, demokratije, slobode, vladavine prava i poštovanja ljudskih prava, na kojima je Evropska unija nastala, kao i da se informišu o svim aspektima procesa evropskih integracija, u direktnom razgovoru sa predstavnicima Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, ambasadorima država članica, zvaničnicima crnogorskih institucija i predstavnicima civilnog sektora.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com