Protesti u Skoplju se nastavljaju - Volim Podgoricu

Protesti u Skoplju se nastavljaju

Novi protesti u Skoplju i još nekoliko makedonskih gradova najavljeni su za večeras preko Fejsbuk stranice “Stop policijskoj brutalnosti”.

Iako su proteste izazvali prisluškivani razgovori vladinih zvaničnika o “prikrivanju istine” o smrti mladića Martina Neškovskog koga je prekomjernom upotrebom sile ubio pripadnik specijalne policije na mitingu vladajuće VMRO DPMNE 2011, opozicioni Socijaldemokratski savez Makedonije (SDSM) koji je objavljivao te snimke negirao je da je organizator protesta.

Juče je u Skoplju zbog protesta bio raspoređen veliki broj policijskih kordona koji su spriječavali pristup Vladi, a proteste je obilježila i serija incidenata u kojima je bilo na desetine povrijeđenih policajaca i građana, a na meti napada našli su se i novinari.

Među incidentima koji se vezuju za proteste i objavljivanje prisluškivanih razgovora je i napad na predsjednika Opštinskog odbora SDSM u skopskoj opštini Centar Sašu Bogdanovića, koga su sinoć oko ponoći, dok je izlazio iz automobila, metalnim šipkama napala i pretukla dva maskirana lica, nanijevši mu teške tjelesne povrede.

U makedonskim medijima na albanskom jeziku jutros se pojavila informacija da je okolini sela Zajas, u blizini granice sa Kosovom, kao i u okolini Kumanova, primijećena grupa od 50-tak maskiranih i naoružanih ljudi, ali su tu informaciju ti mediji kasnije demantovali pozivajući se na izjave mještana iz tog sela koji tvrde da takve grupe nije bilo.

U makedonskoj prijestonici su se sinoć od 23.00 sati do 2.00 sata jutros čuli pucnji iz vatrenog oružja se iz policijske kasarne “Đorče Petrov”, o čemu je makedonski MUP poslije pitanja iz medija odgovorio da je “policija imala redovno noćno gađanje u kasarnama”.

Zbog napada prilikom protesta koji su se održavali prethodna tri dana žalio se i veliki broj novinara. Dok novinari opozicionih i nezavisnih medija uglavnom navode da su dobili batine od policije, pošto što su se predstavili kao novinari, novinari provladinih medija su za napade optužili SDSM, a povodom toga su danas i protestovali ispred sjedišta te stranke.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com