Rusija odlikovala 55 crnogorskih veterena - Volim Podgoricu

Rusija odlikovala 55 crnogorskih veterena

Ambasada Rusije u Podgorici odlikovala je, uoči Dana pobjede nad fašizmom, crnogorske veterane koji su učestvovali u Drugom svjetskom ratu.

Tokom dodeljivanja nagrada ambasador Andrej Nesterenko je naglasio da je Dan Pobjede najdraži i najtopliji praznik za sve Ruse.

“Ovog svetog dana mi odajemo počast herojskom podvigu naših očeva i dedova, podsećajući sve bez izuzetka narode svijeta na uzroke i posljedice najužasnijeg, najrazornijeg i najkrvavijeg rata u istoriji čovečanstva. Bez ikakve sumnje, to je apsolutno neophodno da bi se kontinuirano podržavalo sveopšte razumijevanje važnosti zajedničkih napora u spriječavanju takvih tragedija u budućnosti”, kazao je Nesterenko.

On je dodao da je poslednja teza posebno aktuelna u savremenim okolnostima, kad neonacizam u Evropi počinje da „diže glavu“, dok se pristalice njegovih ideoloških stavova ponovo trude da dođu na vrh vlasti i stanu ispred „kormila“ nekih evropskih država.

“Pobjeda nad fašizmom je postala za nas ne samo „univerzalna vakcina od braon kuge za sva vremena“, već unikatno duhovno osvajanje, koje se brižno predaje od jedne generacije narednim.Upravo zbog toga mi ćemo se i dalje odlučno boriti protiv bilo kojih politički motivisanih istorijskih falsifikacija, pokušaja da se izopači i prepiše ljetopis tog vremena, da pobjednici budu svrstani u jedan red s onima koji su pokušali da pokore Evropu i čitav svijet”, naveo je Nesterenko.

Članovi veteranskih saveza su potvrdili da se u Crnoj Gori sjećaju presudnog značaja podviga i doprinosa sovjetskih naroda zajedničkom ratnom dijelu saveznika u antihitlerovskoj koaliciji. Upravo na Istočnom frontu tokom četiri godine rata je bilo uništeno skoro tri četvrtine nacističkih snaga – bez toga slom protivnika i Pobjeda bili bi nezamislivi i nemogući.

Predstavnici SUBNOR-a i SOBNOR-a su se posebno zahvalili na tome da se u Rusiji cijeni i ne zaboravlja ta znatna uloga u borbi protiv fašizma koju su takođe odigrali Crnogorci, Srbi i drugi balkanski narodi, a koji su se borili za svoju slobodu „rame uz rame“ s prijateljskim sovjetskim vojnim jedinicama.

“Ukupno jubilarne medalje su dobili 55 crnogorskih veterana, koji su učestvovali u otporu i oslobađanju zemlje od njemačkih, italijanskih i bugarskih okupacionih snaga u sastavu redovnih jedinica Narodno- oslobodilačke vojske Jugoslavije i partizanskih odreda”, navodi se u saopštenju.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com