Veliki uspjeh Kameronovih konzervativaca i škotske SNP - Volim Podgoricu

Veliki uspjeh Kameronovih konzervativaca i škotske SNP

Britanski premijer Dejvid Kameron na dobrom je putu da ostane na vlasti još pet godina, pokazuju prvi rezultati i izlazne ankete nakon jučerašnjih izbora. Uz to Škotska nacionalna stranka (SNP) osvojila gotovo sve što je mogla na sjeveru zemlje, prenosi Index.

– Ovo je nesumnjivo bila jako dobra noć za Konzervativnu stranku. Dobili smo dobar odgovor na dobru kampanju – rekao je Kameron slaveći pobjedu u svojoj izbornoj jedinici Vitniju.

Nakon 90 odsto prebrojanih glasova, konzervativci su osvojili 303 od 650 poslaničkih mandata, a izlazne ankete ukazuju na to da bi taj broj mogao da poraste i do 329 mandata, što je dovoljno da samostalno formiraju vlast.

Laburisti opozicionog lidera Eda Milibanda teško su poraženi, naročito ako se uzme u obzir da su im predizborne ankete nudile mogućnost da dođu na vlast. Oni bi mogli da osvoje tek 239 mandata, što bi bio njihov najgori izborni rezultat u posljednjih 30 godina.

– Teška i razočaravajuća noć za našu stranku – rekao je Miliband u prvom komentaru na rezultate izbora.

Škotska je dosad po pravilu bila izborna baza laburista, ali tamo je SNP u “epskom uspjehu”, kako ga nazivaju komentatori, osvojila najmanje 56 od mogućih 59 mandata.

– Talas nacionalizma pregazio nas je u Škotskoj – kazao je Miliband.

Prije pet godina, SNP je osvojio samo pet mandata, a sada je uspio da osvoji izborne jedinice bivšeg premijera Gordona Brauna i šefa laburističke kampanje u Škotskoj Daglasa Aleksendera. Porazila ga je dvadesetogodišnja studentkinja Majri Blek, koja je postala najmlađa poslanica u britanskom parlamentu od XVII stoljeća.

– Škotski lav je zarikao ove noći. Škotska je progovorila jedinstvenim glasom i škotski će se glas čuti u Vestminsteru – rekao je bivši šef SNP-a Aleks Salmand, koji je prošle jeseni vodio neuspješnu kampanju za škotsku nezavisnost.

Rezultat SNP-a su lični trijumf Salmandove nasljednice na čelu stranke, Nikole Stardžion.

– Škoti su nam noćas dali povjerenje, dali su nam mandat da nastavimo s progresivnom politikom i tačno to ćemo i učiniti – rekla je.

S obzirom na to da je Kameron na putu ukupne pobjede, SNP neće imati nikakvu ulogu u britanskoj vladi, što će vjerovatno dovesti do novog sukoba oko škotskih aspiracija ka nezavisnoj državi. Kako bi to spriječio, Kameron je odmah rekao da će nastaviti s planiranom reformom koja će donijeti veću autonomiju Škotskoj i Velsu. Njegov ministar financija Džordž Ozborn rekao je u petak da vlada mora da učini sve kako bi se Škoti bolje osjećali u Ujedinjenom Kraljevstvu.

– Moramo da poštujemo rezultate u Škotskoj i moramo da učinimo sve što možemo kako bi se Škoti osjećali dijelom snažne Velike Britanije – rekao je on.

Drugi potencijalni sukob SNP-a i Kamerona moglo bi da bude njegovo obećanje o referendumu za izlazak iz EU-a krajem 2017. godine. Škotski nacionalisti oštro se protive napuštanju Unije.

Katastrofalan poraz doživjeli su liberalni demokrati Nika Klega, Kameronovog koalicionog partnera u dosadašnjoj vladi i britanskog vicepremijera. Zasad osvajaju samo osam mandata, odnosno čak 46 manje nego u dosadašnjem sazivu. Kleg je izbornu noć nazvao “okrutnom”, a jedan je od rijetkih liberala koji je uspio da zadrža svoje poslančko mjesto.

Nakon sedam godina u parlament se vraća gradonačelnik Londona, Boris Džonson koji je osvojio konzervativni mandat u Aksbridžu i Saut Rujslipu. Analitičari smatraju da je jedan od kandidata za budućeg vođu konzervativaca.

(Analitika)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com