ZANATI OPET NA CIJENI: Sve više upisanih đaka u stručne škole - Volim Podgoricu

ZANATI OPET NA CIJENI: Sve više upisanih đaka u stručne škole

Zasićenjem tržišta rada, ali i sve većeg broja brucoša koji su fakultet upisivali nakon što završe gimnaziju, jer sa opštim obrazovanjem teško mogu do posla, počelo je da raste interesovanje za stručne škole, pišu Dnevne novine.

Predrasude da njih pohađaju “loši momci i djevojke” i da ih je vrlo lako završiti, pale su u vodu. Te škole su na značaju dobile naročito nakon otvaranja atraktivnih smjerova, koji bi u perspektivi mogli biti veoma traženi u Crnoj Gori, ali i u Evropskoj uniji, kad jednog dana postanemo članica.

To je, pri odabiru srednje škole, uočila i Đurđina Čović, koja je u SSŠ “Spasoje Raspopović” završila smjer konfekcijski tehničar. Đurđina je sada student Fakulteta za dizajn i medije na UDG-ju.

Mladim kreativnim osobama preporučuje da upišu smjer koji ih zaista interesuje, jer je važno da rade ono što vole.

“Crna Gora je zemlja koja tek treba da se razvija na polju mode i dizajna, ali poznajem mnogo osoba koje su vrlo talentovane. Oni treba da prate ovaj put i da se usavršavaju za zanat i da ne bježe od njega jer su oni svugdje dobro plaćeni i traženi.

Fakultet koji studiram je otvoren tek pretprošle godine, studenti se masovno upisuju, tu imaju stručne profesore koji vode programe, usavršavaju se, uče. Učešća na revijama su obavezna, organizovana su i putovanja, istraživanja, upoznavanja različitih kultura. To je sve što mladim osobama može da posluži”, kaže Đurđina DN.

Kada je riječ o, među omladinom poznatoj Hemijskoj školi, Đurđina kaže da su predavači stručni i da imaju dobar pristup učenicima.

“Praksa je obavezna i to je neizostavan dio predavanja u toj školi. Ja sam ponijela izuzetno lijepa iskustva i uspomene iz te škole koje mi mnogo koriste na fakultetu na kojem samo proširujem znanje”, naglasila je naša sagovornica.

Ona, iako još studira, iza sebe ima već brojne poslovne angažmane od velikih modnih kuća kao što su Max Mara i Vivijen Vestvud i kaže da u ovoj struci nije teško naći posao.

Ona je budućim srednjoškolcima, kao i njihovim roditeljima, poručila da „razmišljajući o odabiru srednje škole uzimaju u obzir razvojne oblasti Crne Gore i stanje na Zavodu za zapošljavanje”.

„Sigurna sam da će veliki broj njih, u obrazovnim programima koje nudi naša škola prepoznati svoja interesovanja i da će tokom školovanja, u opuštenoj, kreativnoj i radnoj atmosferi razviti sposobnosti, lične potencijale, steći znanja, vještine, ključne kompetencije koje će im omogućiti da se uspješno uključe u život, na tržište rada, ili da nastave dalje školovanje”, navodi Vuksanović.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com