Berane: Obilježen Dan pobjede - Volim Podgoricu

Berane: Obilježen Dan pobjede

Dan Pobjede u Beranama je tradicionalno obilježen polaganjem cvijeća na spomenik Slobode na Jasikovcu, u organizaciji OBNOR 1941-1945.

Prisutnima su se obratili potpredsjednik Opštine Berane dr Zoran Marsenić i Vukajlo Vukajlović, borac 7. omladinske crnogorske udarne brigade.

Dr Marsenić je pozdravio prisutne borce i građane, istakavši da Crna Gora ima obavezu da slavi Dan pobjede nad fašizmom jer je 13. julskim ustankom i ukupnim otporom fašizmu doprinijela pobjedi Saveznika u Drugom svjetskom ratu.

„Obilježavanje ovog jubileja je od civilizacijskog značaja za prošlost, sadašnjost i budućnost Crne Gore. Danas smo svjedoci pokušaja prekrajanja i sakaćenja naše slavne prošlosti. Međutim, istina je samo jedna i ona je put i ona je put ka spasenju  i raj na zemlji za sve koji je prihvate. Uvjeren sam da ste vi duboko svjesni te istine te se ne plašite starosti, a svaka bora na vašem licu je legija časti. Budućnost Crne Gore jeste Evropa. Ujedinjena, višenacionalna, tolerantna, uvijek spremna za dijalog i međusobno uvažavanje“, rekao je dr Marsenić.

Vukajlo Vukajlović, borac, je evocirao uspomene na borbe koje je njegova jedinica vodila od Berana do Slovenije gdje su i dočekali kraj rata, kada je pred njima položila oružje i poslednja nacistička jedinica. Takođe je podsjetio i na pale borce koji su dali život za slobodu. 

U nastavku programa Sara Ralević, učenica O.Š. „Donja Ržanica“ je recitovala poemu Branka Ćopića „Na Petrovačkoj cesti“, a KUD Kolo je izvelo prigodan folklorni program. Program je vodila Gorica Ćulafić, koja se u ime organizatora zahvalila na podršci Opštini Berane, Centru za kulturu i JP Komunalno koje je uredilo spomen prostor na Jasikovcu uoči velikog jubileja.

(Vijesti)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com