Kumanovo: Poginulo pet policajaca, a trideset povrijeđeno (VIDEO) - Volim Podgoricu

Kumanovo: Poginulo pet policajaca, a trideset povrijeđeno (VIDEO)

Pet policajaca je poginulo u sukobima sa teroristima u Kumanovu, a 30 povrijeđeno. Ima mrtvih i među napadačima, saopštio je večeras MUP Makedonije. U Kumanovu je, nešto poslije 21 sat, završena policijska akcija. Posljednja grupa terorista koja je pružala otpor policiji je eliminisana, javljaju makedonski mediji. Pucnji i rafali su oko 18 sati utihnuli da bi ubrzo ponovo došlo da žestokog sukoba između policije i terorista. Sada je ponovo sve mirno, a pucnji i detonacije se više ne čuju.

Makedonski mediji javili su ranije da se policiji predalo 30 terorista poslije kratkih pregovora. 

Trojica policajaca koja su ranjena rano jutros u akciji razbijanja naoružane grupe u Kumanovu, preminuli su u bolnici u Skoplju, saznaje Televizija N1. Ranjeno je 20 policajaca i civila, javlja “Plusinfo”. Oni su prebačeni u bolnicu.

Na vanrednoj konferenciji za medije, portparol MUP-a Makedonije, Ivo Kotevski, okarakterisao je napad kao teroristički. Kako je rekao, izvela ga je “teroristička organizacija koja je došla iz jedne susjedne zemlje”. 

Radi se o dobro naoružanoj i obučenoj grupi. Policija je napadnuta bombama i snajperima, prenosi “Plusinfo”. 

Gradonačelnik Kumanova, Zoran Damjanovski, za TV Novu je rekao da je situacija u gradu dramatična, ali je ipak apelovao na građane da ostanu mirni i prisebni, te da ne podliježu provokacijama. 

Ekipa Al Džazire javila je da se građani osjećaju ugroženo:

Naselje Diva, gdje se krio dio napadača, blokirano je, a nezvanično ima poginulih i povrijeđenih civila i policajaca, javila je TV Nova. 

Situacija je dramatična, građani su veoma uznemireni, a pojedini napuštaju svoje domove, rekao je Damjanovski i apelovao na građane da sačuvaju prisebnost i “ne podliježu etničkim podjelama”. 

On je pozvao političke partije, građanske organizacije i posebno Albance da “nikoga ne podržavaju”, te poručio da ova kriza treba da se okonča eliminacijom naoružane grupe i vraćanjem mira i spokoja među građane Kumanova. 

Dio povrijeđenih je zbrinut u kumanovskoj bolnici, dok su teže ranjeni hitno prebačeni u Skoplje, javio je portal “Vesti”. 

Dežurni ljekar u kumanovskoj bolnici Dragan Tasevski potvrdio je agenciji MIA da su jutros u 5:15 sati primljena tri policajaca s ranama od vatrenog oružja i da su nakon ukazane pomoći prebačeni u skopske klinike. 

Još jedan policajac primljen je sa povredom potkoljenice i on je zadržan u bolnici u Kumanovu.

Kumanovo, koje od Skoplja udaljeno 40 kilometara i nalazi se blizu sjeverne makedonske granice sa Srbijom i Kosovom, nadlijeću helikopteri, prenose mediji.

Makedonski mediji su juče objavili tvrdnje stanovnika sela Zajaz u opštini Kumanovo da su vidjeli oko 50 naoružanih osoba, a makedonska agencija INA, na albanskom jeziku, javila je da su u toj opštini stacionirane jake policijske snage. 

U toj oblasti živi velika zajednica etničkih Albanaca. Albanska manjina čini oko 30 odsto od ukupno dva miliona stanovnika Makedonije.

(Rtcg)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com