Sukob može preći u Srbiju - Volim Podgoricu

Sukob može preći u Srbiju

Vojni analitičar Aleksandar Radić ocijenio je da atmosfera konflikta iz Makedonije može da se prenese u djelove zapadnog Balkana, uključujući i Srbiju.

Radić smatra da je najveći problem što nije sigurno da li je Srbija dovoljno jaka da se sa takvim izazovom izbori.

“Atmosfera konflikta iz Makedonije može da se stvori i u djelovima zapadnog Balkana, uključujući i Srbiju. Atmosfera u kojoj bismo mogli da zamislimo reaktiviranje već postojećih kriza. Raška oblast, jug Srbije moraju biti prostori koje bezbjednosne strukture moraju pažljivo posmatrati”, rekao je Radić za agenciju Beta. 

On je istakao da sadašnja vlast drastičnije nego prethodne pribjegava samo dnevno-političkoj upotrebi ili zloupotrebi sistema bezbjednosti i da im nedostaje znanje i sposobnost da shvati sa čime taj sistem može da se suoči. 

“To predstavlja najveći problem. Ne toliko šta neko drugi može da učini protiv bezbjednosti Srbije, nego da li smo mi dovoljno jaki da naš sistem odoli eventualnom izazovu”, naveo je vojni analitičar. 

Radić je i dodao da sa albanske strane postoji očigledan pritisak da se ostvare nacionalni ciljevi, što predstavlja situaciju koja uz malo nesmotrenih poteza može da dovede do ozbiljnih bezbjednosnih posljedica, jer su svi konflikti naslijeđeni iz prošlosti na Balkanu “samo gurnuti pod tepih”. 

Kumanovo je višenacionalni grad u kome pored Makedonaca živi i veliki broj Albanaca i Srba, a graniči se sa Srbijom kod opštine Preševo.

(Rtcg)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com