NEVJEROVATNA ILUZIJA Ova slika “lomi mozak”! - Volim Podgoricu

NEVJEROVATNA ILUZIJA Ova slika “lomi mozak”!

Američki psiholog otkrio je 1965. efekat koji se po njoj naziva Makolo efekat. On podrazumijeva gledanje u crno-bijelu ilustraciju jedan minut, a zatim trominutno gledanje u crveno-crne i zeleno-crne trake.

Nakon toga počinjete da vidite crvene i zelene linije umjesto bijelih na inicijalnoj ilustraciji.

Kada je cio internet bio opsjednut haljinom čiju boju nije mogao da utvrdi, pokrenuta je velika diskusija, ali je ubrzo otkriveno rješenje.

 Ipak, jedan trik ima mnogo trajniji efekat. On se naziva Makolo efekat i podrazumijeva jednominutno gledanje u horizonatalne i vertikalne crno-bijele linije, pa u zeleno-crne i crvno crne, pa ponovo u crno-bijele, nakon čega ćete te linije naredna tri do četiri mjeseca videti kao crveno-crne i zeleno-crne.

Ovaj efeket je otkrila američka naučnica Selest Makolo Hauard 1965. godine, a nedavno ga je objasnio Jutjuber Tom Skot na svom kanalu.

 Da bi trik uspeo, treba da gledate u ilustraciju sa sa crnim i bijelim linijama jedan minut.

 Nakon toga treba da pogledate u ilustraciju gdje su bijele linije zamijenjene crvenim i zelenim otprilike tri minuta, gledajući nekoliko sekundi naizmjenično u crvenu, pa u zelenu.

U snimku Tom Skot objašnjava da ove ilustracije utiču na ponašanje naše mrežnjače.

 – Dejstvo ovog trika je prilično jezivo. Slika vam se ugradi u mozak, promijeni način na koji vidite stvari i to ostaje tako neko vrijeme – kaže on.

 Pogledajte snimak u kom Tom Skot priča o ovom fenomenu:


(blic.rs)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com