Rijeka Crnojevića – crnogorska Venecija - Volim Podgoricu

Rijeka Crnojevića – crnogorska Venecija

Prolazeći Crnom Gorom, od sjevera do juga, od Gusinja do Ulcinja, na svakom koraku nalazi se mjesto, naselje, selo ili ulica koji imaju svoju priču.

Prirodna bogatstva, pet nacionalnih parkova, veliki broj jezera i kulturno-istorijskih spomenika, Crnu Goru čine zemljom koja je s razlogom pravi mamac za turiste.

Istorija Crne Gore bila je i te kako burna. Država u kojoj su se ljudi zaklinjali na “čojstvo i junaštvo”, u prošlosti je imala nekoliko dinastija koje su kroz određene periode vladale Crnom Gorom. Čuvena dinastija Crnojevića vezana je za Rijeku Crnojevića, malo mjesto nadomak Cetinja, piše Anadolija.

Priča o ovoj varoši počinje sredinom 15. vijeka, kada je tadašnji vladar Crne Gore Ivan Crnojević prenio sjedište države i crkve u ovo područje. I rijeka i mjesto dobiše ime po njegovoj lozi. Tada počinje priča o ovoj varoši, o kojoj se danas praktično i ne govori, osim kroz prisjećanje šta je nekada imala i šta je ostalo kao istorijsko nasljeđe burnih vremena.

Crnogorska Venecija

Rijeka Crnojevića nalazi se na putu između Podgorice i Cetinja. Na putu ka ulazu u Rijeku Crnojevića pruža se fantastičan pogled na istoimenu rijeku, a malo dalje i na Skadarsko jezero. Samo gradsko jezgro nije poput ostalih crnogorskih gradova. Zgrade u centru stare su gradnje, dok je u centru varoši, uz šetalište, nekoliko restorana.

Marko Vujanović, uposlenik Turističke organizacije Cetinje, u razgovoru za Anadolu Agency AA Rijeku Crnojevića opisuje kao malo mjesto na istoimenoj rijeci, u narodu poznato kao crnogorska Venecija.

“Početak priče o gradu se vezuje za vladara Zete, Ivana Crnojevića, koji je u 15. vijeku, da bi izbjegao tursku vojsku, na Obodu podigao utvrđenje i manastir, čija je crkva posvećena Svetom Nikoli. Tu je prenio svoju prijestonicu sa tvrđave Žabljak, a manastir je postao sjedište zetske Mitropolije”, kaže Vujanović.

Varoš sa oko 200 građana

Rijeka Crnojevića je kroz istoriju bila veoma važna za tadašnju Crnu Goru. Danas u ovoj varoši živi nešto više od 200 građana. U samom mjestu očuvani su ostaci istorijskih građevina iz vremena Ivana Crnojevića, kao što su podrumska prostorija davno porušene zgrade, koja se vezuje za rad Obodske štamparije, gdje je štampana prva ćirilična knjiga “Oktoih prvoglasnik” 1494. godine.

“Osim toga, na ovom području je otvorena prva apoteka u Crnoj Gori, kao i prva radionica oružja. Rijeka Crnojevića je tokom 19. i početkom 20. vijeka bila najveća crnogorska luka i vodeći trgovački centar. Posebno cijenjen proizvod ovog kraja bila je suva ukljeva (sušena riba) zbog svoje unikatnosti i izuzetnog ukusa, veoma tražena i na italijanskim trpezama”, ističe Vujanović.

Zdanje koje je posebno privlačno za turiste koji posjete Rijeku Crnojevića je Danilov most.

“Taj most je podigao knjaz Danilo 1853. godine, u spomen na svoga oca Stanka Petrovića. Uz most je na lijevoj obali rijeke podigao  jednospratnu kuću poznatu pod imenom ‘Mostina’, očuvanu  do danas”, ističe Vujanović.

Prema njegovim riječima, Rijeka Crnojevića je u posljednjih desetak godina doživjela osvježenje. Popločano je glavno šetalište, urađena rasvjeta, riješeno vodosnadbijevanje, otvoren značajan broj tradicionalnih restorana, povećan broj smještajnih kapaciteta.

“Tu je i najstariji sačuvani objekat u Rijeci Crnojevića, kuća Svetog Petra. Uživanje u posjeti ovom mjestu upotpunjavaju bogata gastronomska ponuda autentičnih ribljih specijaliteta, tematske šetnje, kao i vožnja kajakom”, kaže uposlenik TO Cetinje.

Turistička sezona u Rijeci Crnojevića već je počela. Iz Turističke organizacije napominju da veliki broj turista na punktovima na Cetinju traži dodatne informacije o Rijeci Crnojevića.

“Ako uzmemo u obzir da se na Cetinju ostvari više od 30.000 noćenja i da dođe više od 100.000 izletnika godišnje, od te cifre svaki peti turista u prosjeku na našim info punktovima zatraži informaciju o Rijeci Crnojevića i tamošnjem smještaju”, saopšteno je iz Turističke organizacije Cetinje.

(Cdm)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com