DPS bi mogao da traži raskid koalicije ako Krivokapić ostane na čelu SDP-a - Volim Podgoricu

DPS bi mogao da traži raskid koalicije ako Krivokapić ostane na čelu SDP-a

Demokratska partija socijalista DPS mogla bi da pokrene raskid koalicije sa Socijaldemokratskom partijom SDP ako Ranko Krivokapić ostane na čelu socijaldemokrata, ocijenio je predavač na Fakultetu političkih nauka Ivan Vuković.

On je kazao da ne vidi mogućnost opstanka koalicije DPS-SDP kao funkcionalnog političkog saveza, ukoliko ne dođe do promjene na čelu SDP-a.

“Iako je u prethodnom periodu često potencirana mogućnost da SDP „promijeni političku stranu“, mislim da bi, s Krivokapićem kao njegovim starim-novim predsjednikom, bilo za očekivati da incijativa za raskid koalicije u nekom trenutku potekne iz redova većeg koalicionog partnera“, rekao je Vuković agenciji MINA.

U vrhu DPS-a, kako je objasnio, postoji volja i jasno prepoznat politički interes da se saradnja sa SDP-om nastavi, ali, uz nepromijenjen stav lidera te partije, ona bi bila onemogućena u narednom periodu.

Komentarišući to što je DPS na vlasti od uvođenja višestranačja devedesetih i što nijedna opoziciona partija nije ozbiljnije ušla u biračko tijelo te partije, Vuković je ocijenio da je ključni razlog to što se DPS mijenjala „puno više i odlučnije“ od svih ostalih.

“DPS se, naročito tokom protekle dvije decenije, mijenjala puno više i odlučnije nego bilo koja druga stranka u Crnoj Gori“, rekao je Vuković.

Većina opozicionih partija, suštinski, ili se nije značajnije mijenjala ili je to činila, kako je naveo, slijedeći primjer DPS-a. 

On je objasnio da o tome da se opozicione partije nijesu mijenjale govore njihovi stavovi po pitanju crnogorske državne i nacionalne posebnosti, a kada su u pitanju promjene uz slijeđenje DPS-a, Vuković je naveo primjer stava tih partija prema EU.

“Politička konkurencija uvijek bi ostajala barem korak iza DPS-a. Istovremeno, bez obzira na sada već poslovične izborne poraze stranaka koje teže promjeni vlasti u Crnoj Gori, njihovi lideri uporno izbjegavaju da preuzmu odgovornost za politički neuspjeh“, rekao je on.

“Neprekidno činiti istu stvar i, pritom, očekivati drugačije rezultate, Albert Ajnštajn je svojevremeno nazvao ludilom“, poručio je Vuković.

U slučaju crnogorskih opozicionih prvaka, riječ je, kako smatra, o političkom oportunizmu onih koji zapravo i ne žele veću odgovornost od one koju trenutno imaju. 

Prema riječima Vukovića, najviše od DPS-a zavisi da li će ostati vodeća stranka i nakon parlamentarnih izbora ili će neka od novoosnovanih partija uspjeti da ozbiljnije uđe u biračko tijelo DPS-a.

“Već neko vrijeme očigledan je nedostatak obnove kadrovskog potencijala vladajuće partije u Crnoj Gori. S izuzetkom vlade Igora Lukšića, moglo bi se reći da, u godinama nakon referenduma, nije bilo značajnijeg pokušaja promocije novih lica u okviru stranke, odnosno organa izvršne i zakonodavne vlasti“, kazao je on.

Kao posljedica toga, kako je objasnio Vuković, kod jednog broja visokih funkcionera DPS-a primjetan je zamor od politike.

“U pojedinim slučajevima, poput posljednjeg, vezanog za ministra Suada Numanovića, primijetan je i prilično neodgovoran odnos prema javnim funkcijama koje obavljaju, odnosno državnom interesu koji zastupaju“, dodao je on, aludirajući na istragu koja se vodi povodom optužbi da su na Numanovićevom službenom automobilu mijenjane registarske tablice.

Vuković je podsjetio da adekvatna reakcija partijskog rukovodstva prema sličnim pojavama po pravilu izostaje, bez obzira na političku štetu koju, usljed takvog djelovanja, trpi i sama partija.

“Ukoliko ima ambiciju da i nakon narednih parlamentarnih izbora, u izvjesno nikad jačoj konkurenciji, nastavi dominaciju na političkoj sceni Crne Gore, DPS bi prethodno morala ući u proces ozbiljne kadrovske reforme“, rekao je on.

Izostanak reforme, kako je ocijenio Vuković, značio bi priliku za neku od nedavno formiranih stranaka građanske orijentacije da, u određenoj mjeri, uđe u tradicionalno biračko tijelo DPS-a. 

Upitan da li smatra da opozicija može iskoristiti prostor za promjene koji stvara izuzetno loša ekonomska situacija u državi, Vuković je kazao da bi opozicione partije trebalo da djeluju kroz utemeljenu kritiku i konstruktivne.

“Neko malo ciničniji od mene bi primijetio da je ona toliko teška da, dok nas lideri najvećeg opozicionog saveza ubjeđuju da su, upravo iz tog razloga, ulični protesti neophodni, njegov drugi najveći lokalni odbor nema pametnija posla od bavljenja pitanjem proglašenja Novaka Đokovića za počasnog građanina Nikšića“, rekao je Vuković.

On je objasnio da bi opozicione partije, a posebno one nedavno formirane, u odnosu na ono što vide kao uzroke realnih ekonomskih problema u državi, trebalo da djeluju kroz formu programski utemeljene kritike i konstruktivnih prijedloga za njihovo rješavanje. 

“Smatram da je to ubjedljivo najbolji način da se predstave svojim potencijalnim budućim glasačima“, kazao je Vuković. 

Cilj radikalizma političkih poruka i najave vaninstitucionalnog djelovanja koje posljednjih sedmica dolaze iz Demokratskog fronta je, kako smatra, unutrašnja konsolidacija i, prije svega, izazivanje političke nestabilnosti u Crnoj Gori kako bi se umanjile šanse da do kraja godine dobije poziv za članstvo u Sjevernoatlantskom savezu.

“Oni koji smatraju da nema ništa neobično što protesti treba da se dogode dok traje intenzivirani dijalog s NATO-om, a Vlada ulazi u posljednju godinu mandata, pri čemu, zbog odnosa unutar DPS-SDP koalicije, prijevremeni izbori djeluju kao realna politička mogućnost, naivni su kao oni koji smatraju da Crna Gora može graditi sigurnu budućnost van članstva u evroatlantskoj zajednici“, zaključio je Vuković. 

2 komentara

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com