Presuda Karađžiću ove godine - Volim Podgoricu

Presuda Karađžiću ove godine

Presuda bivšem predsjedniku Republike Srpske (RS) Radovanu Karadžiću mogla bi biti izrečena ove godine, kada bi trebalo da bude završeno i suđenje bivšem komandantu VS Ratku Mladiću, izjavio je danas u Sarajevu glavni tužilac Haškog suda Serž Bramerc.

On je za Fenu rekao i da bi rad Tribunala mogao biti okončan 2017. godine.

“Haški tribunal trenutno radi na posljednjim predmetima u ovom sudu i  očekujem da će Karadžiću biti izrečena presuda ove godine, dok suđenje Mladiću još traje i ove će godine se završiti sa tim dijelom sudskog postupka”, naveo je Bramerc.

“Ukoliko bude žalbi u tim predmetima, onda se Haški tribunal neće njima baviti, već tzv. rezidualni mehanizam”, rekao je glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda za ratne zločine na području bivše Jugoslavije.

Govoreći o okončanju rada Haškog tribunala, Bramerc je naveo da će taj sud okončati svoj rad poslije završetka predmeta protiv Jadranka Prlića, čelnika samoproglašene hrvatske republike Herceg-Bosne optuženog za zločine počinjene nad Bošnjacima tokom rata u BiH, a očekuje da bi to moglo biti 2017. godine, javila je agencija Fena.

Članovi Predsjedništva BiH razgovarali su danas sa Bramercom, koji boravi u BiH u okviru priprema za podnošenje redovnog šestomjesečnog izvještaja Savjetu bezbjednosti UN.

Bramerc je informisao članove Predsjedništva BiH o trenutnoj situaciji u tekućim prvostepenim i drugostepenim postupcima, saradnji Tužilaštva sa državama nastalim na području bivše Jugoslavije, ali i naglasio da državni sudovi treba da nastave s postupcima i nakon što Haški tribunal okonča rad.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com