Glancanje Prokletija - Volim Podgoricu

Glancanje Prokletija

U Gusinju je danas sprovedena velika akcija čišćenja otpada u dolini Grebaje, jednom od najatraktivnijih lokaliteta Nacionalnog parka “Prokletije”.

Akciju su inicirali učenici Osnovne škole “Džafer Nikočević”, pod pokroviteljstvom projekta “Pružanje podrške održivom razvoju životne sredine u prekograničnom regionu kroz zajedničke inicijative” koji sprovodi Opština Plav, uz logističku potporu Nacionalnog parka.

Ovo je čak osamnaesta akcija čišćenja sprovedena pod takozvanim SSEDAM projektom.

Direktor O.Š. “Džafer Nikočević” iz Gusinja Šerif Feratović rekao je da je ekološki pokret nešto što se u toj školi baštini već generacijama.

“Promjena neodgovornog ponašanja je dug proces za mnoge ljude i neophodno je kontinuirana edukacija mladih ljudi na koje načine se sve životna sredina može sačuvati, a najprije promjenom svog ponašanja”, kazao je Feratović. 

Iz Nacionalnog parka “Prokletije”, koji je pružao logističku podršku akciji u smislu u obezbjeđivanja alata i odvoza sakupljenog otpada, saopšteno je da ovim počinju aktivnosti koje su dogovorene sa resornim Ministarstvom održivog razvoja i turizma u okviru akcije “Neka bude čisto”.

“Ovo je dobar primjer kako svi zajedno možemo i trebamo voditi brigu o našoj prirodi. Djeca su naša budućnost i ona su budući čuvari i ambasadori Nacionalnog parka. Svaka naša naredna akcija čišćenja otpada biće omasovljena sa više učesnika iz lokalne zajednice, škola, organizacija, planinarskih klubova i dugih asocijacija. Ovim putem pozivamo sve građane Gusinja i Plava da se pridruže čišćenju životne sredine, kako bismo zajedno doprinijeli čistijem gradu”, kazao je direktor NP “Prokletije” Enes Drešković.

Asistent na projektu SSEDAM Irfan Radončić objasnio je da taj projekat sprovodi Opština Plav u partnerstu sa NVU “DIDCK” i Opštinom Kukeš u Ablaniji, kao i da je finansiran od strane Evropske unije preko trećeg poziva za projekte IPA u okviru programa prekogranične saradnje između Albanije i Crne Gore.

“Svrha projekta je doprinos zaštiti, promociji i upravljanju održivim razvojem životne sredine u prekograničnom regionu kroz jačanje kapaciteta lokalnih institucija i organizacija, unapređivanje nivoa razumijevanja značaja očuvanja i zaštite životne sredine i sprovođenje lokalnih inicijativa”, kazao je Radončić.

Dolina Grebaje u masivu planine Prokletije predstavlja pravi prirodni biser i jedno je od najposjećenijih mjesta u toku ljetnje sezone, kada je “okupiraju” turisti i planinari iz Crne Gore, regiona, Evrope i Sjedinjenih Američkih Država.

Duž Prokletija proteže se državna granica između Crne Gore i Albanije.

(Vijesti)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com