Lukšić NATO-u: Pozovite nas, nežete pogriješiti - Volim Podgoricu

Lukšić NATO-u: Pozovite nas, nežete pogriješiti

NATO ne može napraviti grešku ukoliko Crnoj Gori, do kraja godine, uputi poziv za članstvo, kazao je ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić, tokom boravka u Antaliji. Lukšić je učestvovao je na sastanku Sjevernoatlantskog savjeta na nivou ministara vanjskih poslova zemalja članica NATO-a sa operativnim partnerima koji učestvuju u Misiji “Odlučna podrška” i potencijalnim operativnim partnerima.

Lukšić je pozdravio proces političke tranzicije i nastavak daljih reformi u Avganistanu, istakavši da se čak i sa postojećim izazovima, proces institucionalnih promjena nastavlja u pozitivnom smjeru. On je kazao da je drugi kontigent crnogorskih vojnika raspoređen u Regionalnoj komandi Sjever, pod komandom Njemačke, te da je Crna Gora spremna da nastavi da doprinosi zajedničkim naporima u Avganistanu, kako u nacionalnom svojstvu, tako i putem regionalnog angažmana u okviru Američko-jadranske povelje (A5).

Lukšić je, takođe, izrazio nadu da će Crna Gora nastaviti svoj angažman u Avganistanu kao buduća članica NATO.

Sastankom u Antaliji predsjedavao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg. Pozdravljeni su uspješan prelaz NATO misije ISAF na neborbenu trening misiju Odlučna podrška, kao i dalji koraci za preuzimanje pune odgovornosti za bezbjednost zemlje od strane avganistanskih odbrambenih i bezbjednosnih snaga (ANDSF).

Sastankom u Antaliji predsjedavao gen. sekretar NATO-aSastankom u Antaliji predsjedavao gen. sekretar NATO-a

Ocijenjeno je da je dalje prisustvo saveznika i partnera, kako bi pomogli bržoj demokratskoj tranziciji, od velikog značaja za budućnost Avganistana. Učesnici sastanka su ponovili spremnost za obezbjeđivanje finansijskih kontribucija za jačanje ANDSF za period od 2015. do 2017. godine.

Prije početka sastanka ministara vanjskih poslova NATO, Lukšić je održao predavanje na Atlantskom Samitu za mlade na kojem je učestvovalo četrdeset delegata iz preko trideset zemalja NATO i Partnerstva za mir, kojim je predsjedavao generalni sekretar Asocijacije Atlantskog saveza (ATA) Džejson Vajsman.

Lukšić je informisao o reformama u ključnim oblastima evroatlantske integracije Crne Gore, kao i o očekivanjima od decembarskog sastanka ministara vanjskih poslova NATO, naglasivši da NATO ne može napraviti grešku ukoliko joj do kraja godine uputi poziv za članstvo, zaključuje se u saopštenju.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com