PLAĆANJE: Visom je lakše, ali keš je još najdraži - Volim Podgoricu

PLAĆANJE: Visom je lakše, ali keš je još najdraži

Crna Gora ima najveći indeks rasta broja elektronskih kartica u regionu, odnosno godišnju stopu rasta od pet odsto, saopšteno je na skupu u Budvi, koji je organizovala kompanija Visa.

Novoimenovani Visa regionalni menadžer za Jugoistočnu Evropu, Vladimir Đođević,  kazao je da se elektronskim karticama najviše plaća u buticima, slijede prodavnice hrane, restorani i gorivo.

“Visa ima sisteme koji olakšavaju transakcije, smanjuju gužve i redove na kasama. Ukupan udio Vise na tržištu kartica je 47 odsto, ali se i dalje najviše plaća kešom, protiv čega se Visa bori”, kazao je Đorđević.

U toj kompaniji razvijaju novo rješenje za smartfone, što bi, kako kažu, naročito bilo dobro za naše turističke radnike, jer bi turisti iz inostranstva, koji često plaćaju karticom, Crnu Goru svrstali na globalnu mapu elektronskog plaćanja.

Protivnik kartica je i kultura trošenja – neki trgovci, jednostavno, nijesu navikli na tu vrstu plaćanja, objasnio je Đorđević.

“Iz više razloga kartice su idealne. Npr, tokom putovanja, bespotrebno nam ostaje neiskorišten novac u stranim valutama, ili kad ostavljamo kusur u marketima i sl”, rekao je Đorđević.

Oko 37 odsto ukupne potrošnje putem Visa kartica u Crnoj Gori obavi se na POS terminalima, tj. mjestima prodaje, što je čini jednim od najrazvijenijih tržišta u širem regionu. Đorđević je Crnu Goru nazvao “tržištem-zvijezdom”. Sigurnost plaćanja je, tvrde, na visokom nivou, s obzirom na to da čak 71 odsto kartica ima čip.

„Ovaj region jedan je od najinteresantnijih i najdinamičnijih u svijetu kada je riječ o elektronskim plaćanjima. Prihvatanje i korišćenje Visa kartica je na visokom nivou u gradovima i većim urbanim sredinama, ali i dalje postoji veliki potencijal za rast, odnosno prelazak s gotovinskih na elektonska plaćanja”, rekao je Đorđević.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com