Vatikan priznao Palestinu, Izrael razočaran - Volim Podgoricu

Vatikan priznao Palestinu, Izrael razočaran

Vatikan je danas zvanično priznao državu Palestinu prema novom sporazumu o diplomatskim odnosima.

Na odluku Svete stolice odmah je reagovao Izrael koji je saopštio da je “razočaran” odlukom Vatikana.

Prema sporazumu koji je danas finalizovan, mada tek treba da bude potpisan, Sveta stolica koja je do sada imala diplomatske odnose s Palestinskom oslobodilačkom organizacijom (PLO), uspostavlja odnose s državom Palestinom.

Vatikan je pozdravio odluku Generalne skupštine UN iz 2012. da se prizna palestinska država, ali je današnji sporazum prvi pravni dokument o kojem su pregovarali Sveta stolica i palestinska država, čime su zvanično uspostavljeni diplomatski odnosi.

“Da, to je priznanje da ta država postoji”, rekao je portparol Vatikana Federiko Lombardi.

Izraelsko Ministarstvo spoljnih poslova u saopštenju je navelo da odluka Vatikana ne pomaže mirovnom procesu i da “udaljava palestinsko vođstvo od vraćanja direktnim bilateralnim pregovorima”.

U saopštenju se navodi da će Izrael razmotriti vatikansko-palestinski sporazum i “skladno tome razmotriti svoje korake”.

Palestinski predsjednik Mahmud Abas bi u subotu trebalo da posjeti papu Franja, dan prije no što će u Vatikanu biti kanonizovana dva sveca iz Svete zemlje.

Tokom papine posjete Svetoj zemlji prošle godine, u zvaničnom programu Vatikana Abas je oslovljen kao predsjednik države Palestine.

(Vijesti)

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com