Zaljubi se u Vrmac! Jedna od najljepših tura crnogorskog primorja - Volim Podgoricu

Zaljubi se u Vrmac! Jedna od najljepših tura crnogorskog primorja

Različiti su razlozi zbog kojih se neko odluči za svoje prvo planinarenje. Nije bitno da li je to zbog bijega iz grada, vrućine, društva ili zanimljivosti destinacije, jedno nam je zajedničko – svima to postane redovan hobi, a Crnu Goru rijetko ko da poznaje bolje od nas planinara.

Jedna od najljepših primorskih tura je poluostrvo Vrmac, koje se proteže između obala Kotorskog i Tivatskog zaliva. Po tradiciji Montenegro Phototrekking-a tura na Vrmac nosi naziv ‘Love is in the air’ što se simbolično odnosi na simpatičnu činjenicu da se već nekoliko parova, sad već supružnika, baš na ovoj turi upoznalo.

Od tvrdjave Vrmac (410mnv) izgradjene od strane Austrougara 1860. godine, obnovljene 1897, naizgled čvrste, ali zapuštene gradjevine, krenuli smo širokom stazom, uz stabla primorskog crnog bora. Koliko god puta bili na Vrmcu, opet ćete imati motiv i želju da posjetite ovo mjesto, sa kojeg se posle prvih par kilometara šetnje pruža nevjerovatan pogled na cijelu obalu grada Kotora.

 

 

Laganom setnjom, uz kratke pauze stizemo i do najvisočije tačke Vrmca – vrha Svetog Ilije (765 nmv) gdje pravimo dužu pauzu za fotografisanje i uživanje u pogledu koji se “puca” na Kotor sa jedne i Tivat sa druge strane.

 

Ono što ovu turu čini specifičnom i malo drugačijom od drugih su baš ti česti vidikovci i širina staze, koji nas na kraju vode do Gornje Lastve, sela koje baštini svoju kulturu i tradiciju već godinama unazad. U Gornjoj Lastvi, malom mjestu mediteranskog ugođaja koje se nalazi na 300 m nadmorske visine, udaljenom 3 km od Tivta, sačekali su nas mještani i ugostili u svojoj seoskom domu u kojem veliki broj fotografija, starih muzičkih instrumenata i zapisa govore o kulturi ovog malog mjesta.

 

Naselje postoji od davnina, a domaćin Emil nam je ukratko predstavio istoriju i običaje. Kroz Kulturno zavičajno udruženje “Napredak” mještani se trude da očuvaju ljepotu seoske arhitekture i zadrže autenticnost tradicionalnog načina gradnje.

Najbolje očuvane kuće potiču iz XIX vijeka, a od tada datira i mlin za maslinovo ulje, koji je i dalje u upotreb, a čijim smo načinom proizvodnje ulja bili oduševljeni i mi i stranci iz Češke, Slovačke, Velike Britanije i Francuske koji su bili dio ove ture.

Takođe, mnogo smo čuli i o crkvi svete Marije, posvećenoj rođenju Bogorodice, koja je u XIV vijeku izgrađena manja nego danas, dok je na današnju veličinu dograđena u XVI vijeku. U crkvici se nalazi barokni oltar koji je nekada krasio crkvu na ostrvu Gospe od Škrpjela.

Osim o prirodi, na turama Montenegro Phototrekking-a može se naučiti mnogo o kulturi i tradiciji naše lijepe zemlje. U to su se još jednom uvjerili oni koji su sa Emilom dugo razgovarali o ovim temama. Tu, u Gornjoj Lastvi jos jednom smo dobili priliku da, prije silaska u Tivat, uzivamo u prekrasnom pogledu na tivatski zaliv i dalje, preko poluostrva Luštica, na otvoreno more.

Napisala: Katarina Kaličanin

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com