I profesor Bogoljub Šijaković “odletiio” sa Univerziteta - Volim Podgoricu

I profesor Bogoljub Šijaković “odletiio” sa Univerziteta

Redovni profesor Filozofskog fakulteta u Nikšiću, sa studijskog programa za filozofiju, dr Bogoljub Šijaković, dobio je otkaz zbog duplog angažmana s punim radnim vremenom na Bogoslovskom fakultetu u Beogradu, gdje takođe ima zvanje redovnog profesor.

Profesor Šijaković je na Filozofskom fakultetu bio u stalnom radnom odnosu, a predavao je istoriju filozofije od Talesa do Platona, istoriju filozofije od Aristotela do Boetija, uvod u ontologiju, istoriju ontologije i moderne i savremene pravce u ontologiji. 

Šijakovićev angažman mimo Univerziteta Crne Gore nije nikakva tajna, ali se do sada niko nije usuđivao da dirne u privilegije dijela nastavnog kadra u Crnoj Gori, saznaje Pobjeda.

Od jeseni 2000. do kraja 2002. Šijaković je bio ministar vjera u Vladi SR Jugoslavije, a od jula 2008. do marta 2011. ministar vjera u Vladi Republike Srbije. Od 18. marta 2011. bio je državni sekretar u Ministarstvu vjera i dijaspore Vlade Srbije. Član je Upravnog odbora Javnog preduzeća „Službeni glasnik Republike Srbije“. 

Šijaković je redovni profesor Bogoslovskog fakulteta u Beogradu od 2003, što se lako može provjeriti posjetom internet stranice te ustanove. Pitanje njegovog angažmana, kao i drugih profesora Univerziteta Crne Gore koji su zaposleni na dvije ustanove s punim radnim vremenom, postavljeno je i za vrijeme bivšeg rektora. prof. dr Predraga Miranovića, koji je sam ranije za Pobjedu kazao da „niko ne može biti istovremeno na dva različita mjesta, kod dva poslodavca tokom radnog vremena“.

Šijaković je četvrti profesor Univerziteta Crne Gore koji je u proteklih 15 dana dobio otkaz zbog angažmana koji je protivan Statutu državnog univerziteta i za koji nije dobijena saglasnost Senata, najvišeg akademskog tijela.

Prije dvije nedjelje otkaze su dobili profesori Srđan Vukadinović, Mihailo Mijanović i Slavica Perović. Protiv Vukadinovića, profesora Borisa Brajovića i Rašida Hadžića pokrenut je postupak pred Osnovnim državnim tužilaštvom u Podgorici.

Za troje profesora koji su prethodno dobili otkaz utvrđeno je da su bili angažovani na univerzitetima u okruženju na mjesta s punim radnim vremenom. 

Za profesora Filozofskog fakulteta u Nikšiću, Srđana Vukadinovića, utvrđeno je da je istovremeno bio i redovni profesor i prodekan za nastavu i studentska pitanja na Akademiji dramskih umjetnosti Univerziteta u Tuzli. Mijanović, takođe sa Filozofskog fakulteta, bio je u stalnom radnom odnosu na Fakultetu za fizičko vaspitanje u Banjaluci, dok profesorica Instituta za strane jezike, Slavica Perović, ima i stalni radni angažman na Fakultetu za pravne i poslovne studije u Novom Sadu.

Dokazi su pribavljeni i za Borisa Brajovića i Rašida Hadžića. Hadžić je redovni profesor na državnom univerzitetu u Novom Pazaru, gdje predaje na Departmanu za biomedicinske nauke.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com