Ko je iz Crne Gore umiješan u šverc ljekova za tretman tumora? - Volim Podgoricu

Ko je iz Crne Gore umiješan u šverc ljekova za tretman tumora?

Vrhovno državno tužilaštvo  (VDT)  i Uprava policije  (UP) uzeli su prošle sedmice od Agencije za ljekova i medicinska sredstva (CALIMS)  dokumentaciju  o izdavanju dozvola za stavljanje ljekova u promet.

Dokumentacija će se koristiti u  predmetu  o navodnom švercu ljekova iz Italije  od kojih je dio, prema pisanjima italijanskih medija, završio u bolnicama u Crnoj Gori.

U Italiji je uhapšeno 19 osoba (farmaceuti, vlasnici apoteka, zaposleni u kompanijama koje se bave trgovinom ljekova na veliko, autoprevoznici…) koji su švercovali ljekove u Crnu Goru, Bugarsku, Holandiju i Njemačku. 

Radi se uglavnom o skupim ljekovima za tretman tumora, čija je cijena i po 10.000 eura po kutiji, namijenjenih za bolničku upotrebu.

U VDT-u je zvanično rečeno   da je formiran posebni predmet o navodnom švercu ljekova iz Italije. 

“Prema izvještaju koji je VDT-u dostavljen iz odeljenja za suzbijanje organizovanog kriminala u odeljenju je formiran predmet povodom navodnog šverca ljekova iz Italije. U cilju provjere okolnosti koje se odnose na nabavku i distribuciju ljekova sa područja Italije za potrebe javnih zdravstvenih ustanova u Crnoj Gori VDT je pokrenulo izviđaj.

S tim u vezi, Upravi policije (sektor kriminalističke policije) upućen je zahtjev za prikupljanje određenih obavještenja”, rečeno je “Vijestima” u VDT-u.

U VDT-u nijesu dali detaljnije informacije  šta su preduzeli nakon  uzimanja dokumentacije CALIMS-a, hoće li biti naloženo vještačenje i  da li je utvrđeno  eventualno postojanje  elemenata krivičnog djela. 

Direktor CALIMS-a Milorad Drljević potvrdio je  da je Uprava policije (UP) po nalogu tužilaštva  bila u agenciji  u cilju  dobijanja informacija o nadležnostima, postupcima i procedurama koje sprovodi agencija  u skladu sa zakonom i EU propisima. 

“Predstavnicima UP su na raspolaganje stavljeni svi izvještaji, registri i dozvole koje smo izdali  i koji su nam tražili  kao relevantne za slučaj otkrivenih falsifikovanih ljekova u Italiji u okviru kojeg se spekulisalo da je i određeno pravno lice iz Crne Gore bilo uključeno.  Nijesu uzimali izjave  od direktora i drugih zaposlenih”, rekao je Drljević.

On je objasnio da se UP interesovala za široku paletu ljekova,  prvenstveno citostatike (ljekove za liječenje malignih bolesti), ljekove za liječenje parkinsonove i alchajmerove bolesti  i interferone (koriste se za  liječenje različitih bolesti  hepatitis C, melanom, multipla skleroza). Drljević je kazao da prema dopisu UP pripremaju i opsežnu  dodatnu dokumentaciju. 

“Smatramo da ne postoje nikakvi elementi za pokretanje prekršajnih ili krivičnih postupaka protiv bilo koga u agenciji”, naglasio je Drljević koji nije mogao da saopšti više informacija  o dokumentaciji koju su stavili na uvid UP da ne bi  remetili taj postupak.

Komandant specijalne jedinice karabinjera u Milanu Paolo Belgi,  zadužene za sprovođenje istrage o krađi ljekova u Italiji,  izjavio je  ranije   da među uhapšenima, kao i među osobama koje su bile predmet istrage, nema crnogorskih državljana. 

On je precizirao da je Crna Gora uključena u istragu nakon što je utvrđeno da jedan lokalni trgovac ljekovima na veliko kupuje ukradene ljekove od jednog od spornih preduzeća.

CALIMS je kao najmlađi  regulator u regionu, prema riječima Drljevića, za    kratak period sproveo  visoke standarde u poslovanju “što je prepozala i Evropske agencije za ljekove koji je 2011. rad CALIMS-a ocijenila pozitivnim”.

Sve smo dali i na raspolaganju smo: Drljević, FOTO: Boris Pejović

On je rekao da  CALIMS podržava akciju tužilaštva i UP sa ciljem provjere poslovanja svih pravnih subjekata i utvrđivanja eventualnog kršenja zakona i da su  u tom slučaju na raspolaganju svim nadležnim  institucijama u okviru svojih  nadležnosti.

“Postupci odobravanja ljekova u Crnoj Gori uređeni su u skladu sa visokim naučnim i profesionalnim standardima,  u agenciji se apsolutno poštuju  propisi na snazi u Crnoj Gori i sve naučne smjernice koje se koriste u EU.

 To osigurava da naši pacijenti na raspolaganju imaju provjerene i kvalitetne ljekove”, istakao je Drljević.

Drljević je  na pitanje  da je CALIMS  izdavao dozvole za nabavku interferona bez prethodnih provjera, kazao  je da nisu i da se interferoni   odavno nalaze u kliničkoj upotrebi u Crnoj Gori, regionu kao i u zemljama EU.

“Ti ljekovi koji su u višedecenijskoj kliničkoj upotrebi, nisu  zabranjeni  u regionu i EU, a iznošenje takvih neutemeljenih tvrdnji može samo naškoditi pacijentima koji tu terapiju primaju u Crnoj Gori. U CALIMS-u je registrovano ukupno 11 ljekova koji pripadaju terapijskoj grupi interferona, a svi  su registrovani i u upotrebi u zemljama regiona, EU i nigdje u svijetu nisu zabranjeni”, kazao je Drljević.

U periodu od 2011. godine nije bilo slučajeva povlačenja tih ljekova iz prometa u Crnoj Gori, a njihova bezbjednost se na tržištu, kako je kazao Drljević, kontinuirano prati.

Dodao je da je do  sada bilo prijavljeno 12 neželjenih dejstava na ljekove iz te grupe, a sve neželjene reakcije koje su prijavljene su očekivane i već opisane za ovu kategoriju ljekova. 

“Registracija ovih ljekova je urađena u skladu sa zakonom i na osnovu identične dokumentacije sa kojom su registrovani u EU. Kada je u pitanju interventni uvoz  svih ljekova, uključujući i interferone sve dozvole se izdaju u skladu sa zakonom o ljekovima, odnosno, nakon dostavljanja potrebne dokumentacije”, kazao je Drljević.

(Vijesti)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com