Šta je sa porezom na prazne stanove? - Volim Podgoricu

Šta je sa porezom na prazne stanove?

Najviše poreza na nepokretnosti je naplatila Budva 10 miliona eura i Podgorica oko 6 miliona eura, dok je najmanji prihod imala opština Šavnik, svega 38 hiljada eura.

Ukupni prihodi crnogorskih lokalnih samouprava, na ime poreza na nepokretnosti, iznose svega 40 miliona eura, pokazuju zvanični podaci Ministarstva finansija. To je veoma mala cifra, ako se ima u vidu da u Crnoj Gori postoji čak 60.000 praznih stanova, na mahom, atraktivnim lokacijama.

Prosta matematička računica kaže: Ako bi država propisala godišnju stopu poreza od dva odsto na prazne stanove, sa prosječnom površinom stana od 60 kvadrata i vrijednosti od 60.000 eura, onda bi opštine samo od poreza na nepokretnosti na prazne stanove ubirale čak 72 miliona eura. Očigledno je da opštine nijesu uradile ništa kako bi naplatile prihode od praznih stanova, iako se većina njih nalaze u izuzetno teškoj finansijskoj sutuaciji.

Prema novim zakonskim rješenjima, koje će stupiti na snagu 1. januara 2016. godine povećavana je minimalna stopa poreza na nepokretnosti sa 0,10 odsto na 0,25 odsto tržišne vrijednosti nepokretnosti, dok je gornja postavljena na jedan odsto, s tim što opštine imale i imaju pravo da dodatno povećaju gornje stope

 „Imajući u vidu da na teritoriji Crne Gore postoji veliki broj vlasnika nepokretnosti koji imaju dvije ili više stambenih jedinica u cilju obezbjeđenja dodatnih prihoda od ovog poreza, i stavljanja u funkciju stanovanja što većeg broja stambenih jedinica koje nijesu prebivalište ili mjesto stalnog nastanjenja poreskog obveznika, jedinicama lokalne samouprave data je mogućnost da ove kategorije nepokretnosti mogu oporezovati po stopi koja je uvećana 150 odsto u odnosu na stopu koju, svojim propisom, utvrđuje svaka jedinica lokalne samouprave, a koja je do sada mogla da se uveća za 100 odsto .U cilju razvoja poljoprivredne djelatnosti, prije svega, stimulisanja valorizacije većih poljoprivrednih kompleksa i stavljanje poljoprivrednog zemljišta u punu funkciju, u smislu njegovog iskorišćavanja za poljoprivrednu proizvodnju, za poljoprivredno zemljište koje se ne obrađuje, a čija površina prelazi 150.000 m2, propisana je poreska stopa u visini od 3 odsto do 5 odsto tržišne vrijednosti nepokretnosti“, piše u Biltenu Ministarstva finansija.

Jedinicama lokalne samouprave data je mogućnost da propišu višu stopu poreza na nepokretnosti od utvrđene za određene kategorije nepokretnosti, i to za poljoprivredno zemljište koje se ne obrađuje, sekundarni stambeni objekat, objekat koji je izgrađen suprotno zakonu, ugostiteljski objekat koji se nalazi u zoni prioritetnog turističkog lokaliteta i građevinsko zemljište koje nije privedeno namjeni u skladu sa planskim dokumentom.

(Analitik)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com