Kijev gradi “veliki ukrajinski zid” - Volim Podgoricu

Kijev gradi “veliki ukrajinski zid”

Ukrajinska vlast je odobrila projekat izolacije državnih granica od Rusije, izgradnjom velikog zida čija izgradnja bi trebalo da košta 200 miliona dolara.

Program za tehničko obezbjeđivanje granice sa Rusijom je usvojen 14. aprila, a tek mjesec dana kasnije u javnost su dospjeli detalji, koji predviđaju izgradnju zida koji bi imao protivtenkovske barijere i osmatračnice sa oružjem kojim će se kontrolisati daljinskim upravljačem.

Plan bi trebalo da uključi projekat sa radnim nazivom “Zid“ ili “Evropski bedem“. Njegovu osnovu bi trebalo da čine gvozdene kule visoke 17 metara oko kojih bi bila razapeta bodljikava žica, a ispred njih bi se nalazili kanali dubine dva metra, koji bi trebalo da spriječe prodor oklopnih vozila. 

Projekat bi trebalo da bude započet u toku ove godine, a kraj izgradnje je planiran za 2018. godinu, iako su prethodni planovi propali zbog nedostatka novca. 

Prvobitnu ideju stvaranja barijere na granici između Rusije i Ukrajine izneo je bivši guverner regiona Dnjepropetrovska, ukrajinski oligarh Igor Kolomojski, a tu ideju su podržali ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk i predsjednik Petro Porošenko. 

U septembru prošle godine Jacenjuk je objavio plan da se izgradi “prava granica“ između Rusije i Ukrajine u dužini od 2.295 kilometara. On je tada rekao da bi kanali trebalo da budu četiri metara dugi i dva metra duboki, a cio kompleks bi trebalo da bude opremljen sistemima video nadzora.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com