Tošković: Namještenici vlasti najbolje sprovode scenario gašenja KAP-a - Volim Podgoricu

Tošković: Namještenici vlasti najbolje sprovode scenario gašenja KAP-a

Agonija u Kombinatu aluminijuma Podgorica se i dalje nastavlja u režiji Vlade i njenih odabranih kupaca, kazao je Radovan Tošković, predsjednik Opštinskog odbora Radničke partije,Podgorica. 

“Ni poslije 10 godina radnici i javnost nijesu saznali tačan sadržaj kupoprodajnih ugovora i njihovih aneksa, pa se obmana radnika i javnosti nastavlja u kontinuitetu. Državni kontrolni mehanizmi za praćenje i realizaciju odredbi kupoprodajnih ugovora namjerno se nijesu obavljali od prvog dana pa do danas. Do sada su stalne najave za navodno angažovanje novih strateških partnera za preuzimanje KAP-a bile najave novih prevara Vlade prema radnicima i građanima kako bi se zataškale dosadašnje pljačke i pripremile nove na štetu crnogorskog društva. Sva ova zbivanja u KAP-u potvrđuju nemoć i nestručnost Vlade da uspješno nađe rješenje za KAP”, istakao je Tošković.

On je dodao da uvedeni stečaj u KAP-u pokazuje kako se manipulacijom zakonskih odredbi manipuliše sa radnicima i kako se na perfidan način vrši obračun sa radnicima koji su jedini stradalnici u ovom procesu.

“Radnici su preko noći ostali bez stečenih prava, prestalo je važenje kolektivnog ugovora, gubljenje statusa stalnog radnog odnosa, gubljenje prava na godišnji odmor, gubljenje prava na isplatu zarađenog ličnog dohotka, gubljenja prava liječenja i bolovanja, gubljenja prava na rehabilitaciju, banjskog liječenja zbog otežanih uslova rada, gubljenje stambenog fonda i puno toga još a sve sa ciljem da radnik obespravljen u strahu dolazi na posao. Za radnike KAP – a je u stečaju postao koncentracioni logor gdje obespravljeni radnici trpe zulum rukovodeće strukture i institucija sistema”, kazao je Tošković.

Po njegovim riječima, poznata je činjenica da su rukovodeće strukture KAP-a sa platama od više hiljada eura iste i prije i poslije privatizacije i sada u procesu stečaja što znači da se radi o namještenicima vlasti koji najbolje sprovode scenario postepenog gašenja KAP-a koji traje evo već godinama.

“Radnička klasa KAP-a nije učestvovala u kreiranju i vođenju poslovne politike te iz tog razloga ne može biti stradalnik i gubitnik u svakom procesu. Radnici KAP-a moraju se osloboditi stečaja a stečaj mora da se uvede rukovodećoj strukturi KAP-a i Vladinim institucijama koji su glavni i jedini krivci i za dugove i za opšte stanje u KAP-u.Sva dešavanja prije privatizacije, poslije privatizacije i sada u procesu stečaja jasno govore da je na djelu kontinuitet pljačke interesnih grupa aparata vlasti”, rekao je Tošković.

On ie istakao i da je proizvodnja u KAP-u, prije i u toku stečaju ista, prodaja aluminijuma je ostala istom partneru, nabavka sirovina od istih dobavljača pa se nameće pitanje zašto se ne ukine stečaj koji je samo do sada u funkciji kažnjavanja radnika.

“Radnička partija apeluje na radnike KAP-a i na sve ugrožene radnike Crne Gore da se moraju hitno organizovati da zajedničkim snagama djeluju sa Radničkom partijom kako bi povratili izgubljenja prava jer u ovakvoj situaciji u kakvoj se nalazi država očigledan je kraj ne samo radnika u KAP-u već svih radnika Crne Gore”, zaključio je Tošković.

1 komentar

  1. I simply couldn’t go away your web site prior to suggesting that I extremely loved the usual info an individual provide on your visitors? Is gonna be again frequently to check up on new posts.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com