Žene moraju jačati svoj integritet - Volim Podgoricu

Žene moraju jačati svoj integritet

Udruženje preduzetnica Crne Gore organizovalo je konferenciju “Moć žene” povodom Svjetskog dana ženskog preduzetništva. Ministar za ljudska i manjinska prava dr Suad Numanović otvorio je konferenciju zatim prisutnim zvanicama obratili su se i ambasador Turske u Crnoj Gori Mehmet Niazi Tanilir i v.d. otpravnika poslova ambasade SAD Biks Aliu. 
Kako je saopšteno iz Udruženja preduzetnica, ministar Numanović je, čestitavši preduzetnicama ovaj praznik, poručio da ukoliko zaista želimo da vodimo računa o principu rodne ravnopravnosti, onda je moramo uvrstiti na vrijeme u planove ključnih razvojnih aspekata.

“Žene treba da imaju mogućnosti da rade na jačanju svog integriteta i prepoznaju svoje talente i potencijal ostvarene u praktičnoj primjeni. Integrišući sebe u punom smislu u društvo kojem pripada, ostvarujući se na poslovnom i ličnom planu, žena dobija svoj puni smisao bitisanja”, poručio je Numanović.
Ambasador Turske u Crnoj Gori Mehmet Nijazi Tanilir ukazao je na značaj žena na odlučujućim mjestima u privredi, navodeć primjere svoje zemlje u kojoj je porast njihove zastupljenosti doprinio dinamičnijem rastu.

“Zato bi vlade trebalo da daju podršku razvoju ženskog preduzetništva i njihovoj većoj zastupljenosti, onako kako to čine kada je riječ o državnim institucijama”, ocijenio je Tanilir.
Otpravnik poslova ambasade SAD Aliu je rekao da će preduzetnici u Crnoj Gori imati vodeću ulogu u donošenju prosperiteta i održivog razvoja u zemlji koja se približava članstvu u NATO-u i Evropskoj Uniji ističući da pametne, kreativne i inovativne preduzetnice mogu i treba da vode naprijed. 
Govorinici su nakon uvodnog djela imali priliku da dodjele nagrade najboljim preduzetnicama, što posebno daje notu ovoj manifestaciji, podsticaj i priznanje ženskom preduzetništvu.


Ovaj dan je naime obilježen na način kako se od 2001.godine slavi svugje u svijetu i to treći petak mjeseca maja, nagrade su dodjeljene u sledjećim kategorija; Dušici Babić, vlasnici ”OPTIKA BABIĆ” D.O.O iz Podgorice “za doprinos razvoju ženskog preduzetništva u oblasti pokretanja sopstvenog biznisa; Biljani Pejović Načelnici Odjeljenja za poslove rodne ravnopravnosti Ministarstvo za ljudska i manjinska prava “za doprinos u promociji ženskog preduzetništva Crne Gore na međunarodnom planu”; Velida Hodžić vlasnici ,,EKO NOVA,, D.O.O. iz Rožaja “za posticaj ženskog preduzetništva na sjeveru Crne Gore” i Milki Stojanović-Šćepanović, predsjednici ,,UDRUŽENJE PARAPLEGIČARA BIJELO POLJE I MOJKOVAC,, iz Bijelog Polja “za doprinos afirmacije i poboljšanje socijalno-ekonomskog statusa nevladinog sektora kroz socijalne inovacije i društveno preduzetništvo” i Aldijani Adžimuhović vlasnici “RAZA&PIME” iz Podgorice ,,za doprinos razvoju ženskog preduzetništva u oblasti edukacija”.

O stanju ženskog preduzetništva govorile su Zdenka Lončar, Pomoćnica minstra preduzetištva i zanatstva Hrvatske, Marija Obradović Poslanica Narodne skupštine Srbije, Emilija Redžepi Poslanica Skupštine Kosova, Nada Drobnjak Predsjednica – Odbor za rodnu ravnopravnost Skupštine Crne Gore.
Konferencija je imao B2B sastanke uz podršku Enterprise Europe Network Montenegro, gdje su imali priliku da razgovaraju svi učesnici pored navedenih tema, i o ostalim interesantnim temama, preduzetništvu žena u zemljama regiona, podršci civilnog sektora ženskom preduzetništvu, mogućnostima umrežavanja žena preduzetica regiona, budućim zajedničkim projektima, povezivanje organizacija na regionalnom nivou i mnogim drugim pitanjima koja se odnose na ekonomske preduslove unapređenja preduzetništva generalno.

Predsjednica udruženja Edita Dautović nakon sastanaka napomenula je da će se u okviru Sajma ženskog preduzetništva na Jadranskom sajmu od 22-24. oktobra 2015. godine instalirati platformu za B2B sastanke u organizaciji EEN Montenegro. Takođe napomenula je da Freja Forum ove godine održava u Prištini gdje će se okupiti zemlje zapadnog Balkana i Turske 
Zatim panel diskusija institucije koje podržavaju žensko preduzetništvo kroz programe i aktivnosti koje nude preduzetnicama u Crnoj Gori i redionu, Đorđe Đokić Jadranski sajam Budva, Nikolina Perović Filipović Evropska banka za obnovu i razvoj, Ljilja Belada Direkcija za razvoj malih i srednjih preduzeća i Mirjana Marković Zanatsko-preduzetnička komora Crne Gore.

Udruženje preduzetnica je prepoznato po promociji evropskih vrijednosti i na ovom skupu se govorilo o takmičenju “Preduzeće koje podržava porodicu u jugoistočnoj Evropi“ gdje se kandidovala 20 preduzeća.

Prezentaciju povodom toga imala su pobjednička P.U. ALFA TON LEKIC2013 i preduzeća i 8 RED D 2014 godine. Konkurs je otvoren do 31 maja, a priliku da se danas predstave imale su kompanije „SPIN“, „MONTENOMAKS CONTROL I LOGISTICS“ i “ELKO TIM“, gdje su se promovisale preduzetničke aktivnosti preduzeća: pomoć zaposlenima, odgovornost prema zaposlenima, imidž preduzeća, fleksibilno radno vrijeme, rad od kuće, dozirano radno vrijeme povratka porodilje sa odsustva, edukacija zaposlenih, klizno vreme (fleksibilni početak i kraj radnog vremena), Job-sharing (dve osobe dijele jedno radno mjesto) itd. 
“Moć žene” podržali su Jadranski sajam Budva i organizacija Spirit Art Montenegro, Crnogorske Komercijalne Banka AD Podgorica, member of OTP Group, i “PRIJATELJICE DOGAĐAJA”, da bi preduzeće iz Crne Gore moglo učestvovati na nivou zemalja Jugoistočne evrope kroz projekat Zapadni balkan, koji podržava internacionalne događaje.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com