NAŠE PARE: Jedna sjednica Savjeta za NATO košta 4.000 evra - Volim Podgoricu

NAŠE PARE: Jedna sjednica Savjeta za NATO košta 4.000 evra

Sa­vjet za član­stvo u NA­TO-u, ti­je­lo ko­je je, ka­ko je po­ka­za­la afe­ra „De­pe­ša”, pri­pre­ma­lo kam­pa­nju za pri­stu­pa­nje za­pad­noj voj­noj ali­jan­si ko­ja je uklju­či­va­la i ne­za­ko­ni­te mje­re, odr­žao je tri sjed­ni­ce u 2014.go­di­ni, a sa­mo na­kna­de za nje­go­ve čla­no­ve ko­šta­le su cr­no­gor­ske po­re­ske ob­ve­zni­ke 11.663 eura, piše Dan.

 Pred­sje­da­va­ju­ći tom sa­vje­tu Mi­lo Đu­ka­no­vić ni­je pri­mao na­dok­na­du od tog po­sla, ali za­to je­su dru­gi nje­go­vi čla­no­vi, a naj­vi­še na­čel­nik Ge­ne­ral­šta­ba Voj­ske Cr­ne Go­re Dra­gan Sa­mar­džić i biv­ši di­rek­tor ANB-a Bo­ro Vu­či­nić. 

Pre­ma od­lu­ci o osni­va­nju, Sa­vjet za član­stvo u NA­TO-u ima 11 čla­no­va, a Đu­ka­no­vić je, kao pred­sje­dik Vla­de, po funk­ci­ji na nje­go­vom če­lu. Od­lu­ka o osni­va­nju tog sa­vje­ta do­ni­je­ta je u lje­to 2013. go­di­ne. Iako Đu­ka­no­vić ni­je pri­ja­vio da je od pred­sje­da­va­nja tom sa­vje­tu imao pri­ho­de, osim re­dov­ne pla­te, on je kao šef Ko­le­gi­ju­ma za EU in­te­gra­ci­je mje­seč­no za­ra­đi­vao sko­ro 400 eura. 

Pre­ma po­da­ci­ma iz imo­vin­skih kar­to­na, po­moć­nik mi­ni­stra od­bra­ne Ivan Ma­šu­lo­vić na­veo je da od član­stva u Sa­vje­tu za NA­TO pri­ma 200 eura mje­seč­no. Šef pre­mi­je­ro­vog ka­bi­ne­ta Raj­ko Ko­va­če­vić pri­ja­vio je mje­seč­nu za­ra­du od 221 euro na ime an­ga­žma­na u tom ti­je­lu. 
Sa­mar­džić i Vu­či­nić su u svo­jim imo­vin­skim kar­to­ni­ma na­ve­li da na ime član­stva u Sa­vje­tu za član­stvo u NA­TO-u pri­ma­ju po 251 euro mje­seč­no. Na go­di­šnjem ni­vou, za­ra­du od ovog član­stva u iz­no­su od 838 eura go­di­šnje pri­ja­vio je di­rek­tor Upra­ve ca­ri­na Vla­dan Jo­ko­vić. Pre­mi­je­rov sa­vjet­nik Mi­lan Ro­ćen, mi­ni­stri Igor Luk­šić i Ra­do­je Žu­gić i di­rek­tor Upra­ve po­li­ci­je Cr­ne Go­re Slav­ko Sto­ja­no­vić ni­je­su pri­ja­vi­li ni­ka­kve pri­ho­de po tom osno­vu. 

Za­ra­du od član­stva u Sa­vje­tu za NA­TO ni­je­su pri­ja­vi­li ni pot­pred­sjed­nik Vla­de Du­ško Mar­ko­vić, mi­ni­star unu­tra­šnjih po­slo­va Ra­ško Ko­nje­vić, biv­ši na­ci­o­nal­ni ko­or­di­na­tor za NA­TO Ne­boj­ša Ka­lu­đe­ro­vić, ne­ka­da­šnji sa­vjet­nik še­fa dr­ža­ve Ve­se­lin Ve­ljo­vić, se­kre­tar vla­di­nog Se­kre­ta­ri­ja­ta za za­ko­no­dav­stvo Du­šan­ka Ja­u­ko­vić i pred­sjed­nik skup­štin­skog od­bo­ra za od­bra­nu i bez­bjed­nost Me­vlu­din Nu­ho­džić. 

Ka­da se upo­re­de ulo­že­ni trud i vi­si­na za­ra­de, biv­ši di­rek­tor ANB-a i funk­ci­o­ner De­mo­krat­ske par­ti­je so­ci­ja­li­sta (DPS) Bo­ro Vu­či­nić naj­vi­še je pro­fi­ti­rao od član­stva u po­me­nu­tom sa­vje­tu. On je to­kom 2014. go­di­ne po tom osno­vu pri­ho­do­vao pre­ko 2.700 eura iako je u tom pe­ri­o­du uče­stvo­vao na sa­mo dvi­je sjed­ni­ce tog ti­je­la. Ovaj po­da­tak mo­že se vi­dje­ti u imo­vin­skom kar­to­nu ko­ji je do­sta­vio Ko­mi­si­ji za spre­ča­va­nje su­ko­ba in­te­re­sa, a pod­nio ga je zbog pre­stan­ka funk­ci­je. Vu­či­nić je u tom iz­vje­šta­ju Ko­mi­si­ji pri­ja­vio da je kao član Sa­vje­ta za član­stvo u NA­TO-u na mje­seč­nom ni­vou pri­ho­do­vao 251,05 eura. 

Po po­da­ci­ma sa saj­ta Vla­de Cr­ne Go­re, Sa­vjet za član­stvo u NA­TO-u odr­žao je sa­mo tri sjed­ni­ce u 2014. go­di­ni. Pr­va je odr­ža­na 26. fe­bru­a­ra, dru­ga 3. ok­to­bra, a tre­ća 30. de­cem­bra. Po­sled­njoj od te tri sjed­ni­ce Vu­či­nić ni­je pri­su­stvo­vao jer ga je Vla­da ne­ko­li­ko da­na pri­je nje­nog odr­ža­va­nja raz­ri­je­ši­la sa funk­ci­je di­rek­to­ra Agen­ci­je za na­ci­o­nal­nu bez­bjed­nost. 

„Dan” je pri­je ne­ko­li­ko sed­mi­ca u okvi­ru afe­re „De­pe­ša” ob­ja­vio da je Sa­vjet za član­stvo u NA­TO-u ozna­čio ste­pe­nom taj­no­sti „in­ter­no” go­di­šnji plan za ja­ča­nje po­dr­ške jav­nog mnje­nja član­stvu u Ali­jan­si, u ko­jem je de­talj­no raz­ra­đen ne­za­ko­nit uti­caj na jav­nost kroz taj­ne is­pla­te me­di­ji­ma za no­vin­ske re­por­ta­že o evro­a­tlant­skim in­te­gra­ci­ja­ma. Taj plan je usvo­jen na sjed­ni­ci odr­ža­noj 30. de­cem­bra 2014.go­di­ne i od­no­sio se na sve što tre­ba ra­di­ti u to­ku ove go­di­ne. 
Shod­no Vla­di­noj od­lu­ci o osni­va­nju, Sa­vjet za član­stvo u NA­TO-u slu­ži kao sa­vje­to­dav­no ti­je­lo iz­vr­šne vla­sti u pro­ce­su evro­a­tlant­skih in­te­gra­ci­ja.
–Za­da­ci Sa­vje­ta su raz­ma­tra­nje, pred­la­ga­nje i ko­or­di­na­ci­ja po­li­tič­kih, voj­nih, prav­nih, fi­nan­sij­skih i dru­gih struč­nih ak­tiv­no­sti dr­žav­nih or­ga­na Cr­ne Go­re u okvi­ru pr­o­gra­ma NA­TO-a sa Cr­nom Go­rom (Part­ner­stvo za mir, Ak­ci­o­ni plan za član­stvo) – na­ve­de­no je u od­lu­ci o osni­va­nju.

Gar­če­vi­ću no­va funk­ci­ja

Vla­da je ju­če usvo­ji­la od­lu­ku o iz­mje­na­ma u in­ter­re­sor­noj gru­pi za član­stvo u NA­TO-u, po ko­joj član tog ti­je­la po­sta­je na­ci­o­nal­ni ko­or­di­na­tor za Ali­jan­su Ve­sko Gar­če­vić. On će tu za­mi­je­ni­ti ra­ni­jeg na­ci­o­nal­nog ko­or­di­na­to­ra Ne­boj­šu Ka­lu­đe­ro­vi­ća. U toj gru­pi su i slu­žbe­ni­ci re­so­ra od­bra­ne i vanj­skih po­slo­va Raj­ko Pe­šić, Jo­va­na Bo­go­je­vić, Di­na­na Tu­ći i Je­le­na Bur­za­no­vić, kao i slu­žbe­nik MUP-a Ma­ja Ras­po­po­vić i pred­stav­nik Upra­ve za an­ti­ko­rup­ci­ju Du­šan Dra­kić. 

Sa­mar­džić za go­di­nu uzeo 3.012 eura

Pre­ma po­da­ci­ma do­sta­vlje­nim Ko­mi­si­ji za spre­ča­va­nje su­ko­ba in­te­re­sa, po­moć­nik mi­ni­stra od­bra­ne Ivan Ma­šu­lo­vić je na go­di­šnjem ni­vou od ra­da u Sa­vje­tu za član­stvo u NA­TO-u pri­ho­do­vao 2.400 eura. Šef pre­mi­je­ro­vog ka­bi­ne­ta Raj­ko Ko­va­če­vić go­di­šnje od član­stva u Sa­vje­tu pri­ho­du­je 2.652 eura, a čel­nik Upra­ve ca­ri­na Vla­dan Jo­ko­vić 838 eura. To­kom 2014. go­di­ne, po tom osno­vu naj­vi­še je pri­ho­do­vao Dra­gan Sa­mar­džić – 3.012 eura. Ina­če, Sa­mar­dži­će­va re­dov­na mje­seč­na pri­ma­nja iz­no­se 1.085 eura. 

(Dan)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com