NOĆ MUZEJA - Volim Podgoricu

NOĆ MUZEJA

Noć muzeja danas obilježen širom Crne Gore, a tim povodom će biti priređen višednevni program.

Kako najavljuju organizatori, muzeji će večers biti otvoreni do kasnih večernjih sati i posjetiocima će biti predstavljeni sadržaji zbirki i odabrani programi. Ovogodišnjoj manifestaciji pridružili su se muzeji iz Bara, Bijelog Polja, Berana, Budve, Cetinja, Kolašina, Kotora, Danilovgrad, Podgorice, Rožaja, Tivta i Ulcinja.

Noć muzeja je manifestacija koja se od 2005. godine organizuje u muzejima evropskih gradova, na inicijativu francuskog Ministarstva kulture i komunikacija, a pod pokroviteljstvom Savjeta Evrope iUNESCO/ICOM-a. Ona se priređuje u subotu najbližu 18. maju – Međunarodnom danu muzeja, koji se i ove ove godine obilježava u više od stotinu zemalja svijeta.

Portal Analitika vam predstavlja najavljene programe koji će biti priređeni u crnogorskim muzejima naNoć muzeja 2015. godine.

CETINJE

– Galerija Atelje “Dado”, 19 časova: Otvaranje izložbe “SHARE – Too Much History, MORE Future”, kustoskinje Anemari Tirk, koja je odabrala radove Gordane Anđelić-GalićIgora Bošnjaka,Mladena BundalaMarine Gržinić & Aine ŠmidAne HofnerAne JermoleveAdele Jušić,Šejle KamerićErnsta LogaraMladena MiljanovićaHermana Pesekasa & Tomija Šnajdera iIrene Sladoje. Projekat je inicirala Austrijska federalna kancelarija u znak sjećanja na Sarajevo 1914. godine. Umjetnici videozapisima govore o prošlosti, pitajući se šta će iz nje odoljeti zubu vremena, ali i o sadašnjosti koja sama po sebi, kao proizvod istorijskih događaja, suočava ljude sa promjenama i iznova ih tjera u susret izazovima.

1605muzej2– Crnogorska galerija umjetnosti “Miodrag Dado Đurić”, 20 časova: Otvaranje izložbe Sigmar Polke – Muzika nepoznatog porijekla. Izložba je realizovana u saradnji sa Gete institutom iz Beograda iIFA iz Štutgarta. Nakon otvaranja izložbe, od 20:30 časova nastupiće džez bend MP trio.

– Etnografski muzejMuzej kralja NikoleBiljardaIstorijski i Umjetnički muzej biće otvoreni otvoreni za posjetioce do ponoći, a ulaz je besplatan.

– Crnogorska galerija umjetnosti “Miodrag Dado Đurić”, 19. maj, 10 časova: Vajarska radionica za učenike “Upoznajmo Pikasa”, u kojoj će učestvovati učenici od V do IX razreda OŠ “Njegoš” sa Cetinja. Medijatori su edukatorica Bojana Sjekloća, vajar Ivan Kapičić i istoričar umjetnosti Miloš Marjanović.

ROŽAJE

– Zavičajni muzej “Ganića kula”: Izložbeni prostor biće otvoren za posjetu 16. i 18. maja, a ulaz je besplatan.

BERANE

– Polimski muzej: Izložba “Vrijedne ženske ruke kroz tri vijeka”. Stalna postavka biće otvorena za posjetu 16. i 18. maja, a ulaz je besplatan.

KOTOR

– Pomorski muzej Crne Gore biće otvoren za posjete, do kasnih večernjih sati, a ulaz je besplatan.

– Pomorski muzej Crne Gore, do 18. maja, u saradnji sa osnovnim i srednjim školam Boke Kotorske, organizovane su besplatne posjete stalne izložbe, sa edukativnim programom o pomorskoj prošlosti Boke i Crne Gore.

– Pomorski muzej Crne Gore, 18. maja, 21 čas: Otvaranje izložbe “Magija igle i niti”, koja je realizovana u saradnji sa Polimskim muzejem iz Berana i Narodnim muzejem Crne Gore sa Cetinja. Posjetioce će kroz postavke voditi posebno edukovani volonteri iz srednjih škola, koji su prošli obuku. U dijelu stalne postavke – kapetanskim salonima – tokom noći će viti priređen muzički program učenika Muzičke škole “Vida Matjan” iz Kotora, kao i muzičkog sastava Škuribanda.

1605muzej3– Muzej grada Perasta, 17. maj, 17 časova: Otvaranje izložbe dječijih radova Resursnog centra za rehablitaciju i školovanje lica sa poremećajima sluha i govora. U sklopu izložbe, biće organizovana radionica dječijeg crtanja sa učenicima osnovnih škola sa područja Kotora, Risna i Perasta, kao i sa djecom iz Resursnog centra, a radionicu će voditi akademska slikarka Mirna Petrušić.

– Muzej grada Perasta, 19. maj, 20 časova: Otvaranje izložbe “Ornamentika u bokeškoj modi XIX I XX vijeka iz privatne etno-zbirke Radimiri”. Autorke kataloga i izložbe su Danijela Đukić i Ane Popović.

PODGORICA

– Prirodnjački muzej Crne Gore: Obilazak stalne izložbene postavke Priroda nas spaja je besplatan do kasnih večernjih časova. Nova zgrada Prirodnjačkog muzeja, nalazi se u Tološima, pored Ambasade Republike Hrvatske.

– Centar savremene umjetnosti Crne Gore, 16. i 18. maja: postavke u galerijskim prostorimaCSUCG biće otvoreni 24 časa. U Dvorcu Petrovića je Izložba evropske zbirke u izboru Marine Čelebić, a u Perjaničkom domu – Izložba afričke zbirke kustoskinje Anite Ćulafić. U Galeriji “Klub” se mogu pogledati radovi Sonje Đuranović i Sergeja Gorškova, a u Galeriji “Centar” izložba Zake Prelvukaj.

– Muzeji i galerije Podgorice: U Galeriji “Art” biće otvorene izložbe “Gravity” Milice Vukanović i “Smarsa” mr Marka Lukovca. Stalne muzejske postavke biće otvorene za posjetioce do ponoći, a ulaz je besplatan.

BUDVA

– Muzeji Budve – ispred Citadele, 19:30 časova: Edukativni program za mlade koji podrazumijeva obilazak lokaliteta u Starom gradu, kao i objekata spomen domova, Moderne galerije i Arheološkog muzeja.

– Arheološki muzej, 20 časova: Otvaranje izložbe “Klesarski eho – izbor fotografija kamene plastike iz bazilike u Budvi”, arheologa Gorana Pajovića i Dejana Draškovića, kao i projekcija filma sa istom temom.

– Moderna galerija: Izložba djela tradicionalnog kineskog slikarstva “Srdačni Sečuan – Šaputanje cvijeća na Putu svile”.

– Spomen dom “Crvena komuna”, Petrovac: Izložba slika sa tradicionalne likovne kolonije “Buljarica Art”.

– Stalne postavke u Spomen domu “Stefan Mitrov Ljubiša” i Spomen domu u Reževićima.

BAR

Zavičajni muzej, 19 časova: Predstavljanje dopunjene etnološke izložbene postavke i edukativni program o narodnim nošnjama i narodnoj radinosti. Ulaz za stalnu izložbenu postavku Zavičajnog muzeja 16. i 18. maja biće besplatan.

– Galerija “Velimir A. Leković”: Izložba slika Mikija Radulovića.

ULCINJ

– Zavičajni muzej: Koncert violinistkinje Agrine Muslinjević i pijanistkinje Devore Pak, u saradnji sa Nižom muzičkom školom. Izložbeni prostori Zavičajnog muzeja biće otvoreni za posjetu 16. i 18. maja, a ulaz je besplatan.

TIVAT

– Kula Ljetnjikovca “Buća”, 20 časova: Otvaranje izložbe “Praistorijska staništa – iskonski kulturni pejzaž” čiji su autori mr Predrag Lutovac, mr Lidija Ljesar i Magdalena Radunović. U muzičkom dijelu programa učestovovaće violonistkinja Milena Petković i gitarista Romeo Lukšić, a manifestaciju će otvoriti predsjednik Skupštine Crne Gore, Ranko Krivokapić.

 

 

 

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com