“Uprava policije manipuliše podacima” - Volim Podgoricu

“Uprava policije manipuliše podacima”

Uprava policije nastavlja da vrši opstrukciju rada Komisije za istraživanje napada na novinare, i manipuliše činjenicama, kazao je predsjednik Komisije za praćenje postupanja nadležnih organa u istragama slučajeva prijetnji i nasilja nad novinarima, ubistava novinara i napada na imovinu medija Nikola Marković.

“Podaci koje su dostavili za tri slučaja su takvog kvaliteta, da bolje da ih nijesu ni dostavljali. Precrtano je svako ime, i svaki lični podatak. Apsurdnost postupka Uprave policije najbolje pokazuje i to što su precrtali i lične podatke ljudi koji su javno svjedočili na suđenjima koja su bila otvorena za medije, i koji su nakon suđenja o svojim svjedočenjima davali javno izjave”, kazao je Marković.

On je istakao da su zaštićena i imena policijskih službenika koji su vodili istrage, iako je posao Komisije upravo da utvrdi propuste u istragama i ko je za to lično odgovoran.

“To jasno upućuje na sumnju da Uprava policije želi da se zataškaju propusti u njenom radu. Ono što je zabrinjavajuće jeste da je Uprava  mjesecima odbijala da nam dostavi bilo kakvu dokumentaciju pozivajući se na Agenciju za zaštitu ličnih podataka, da bi se poslije našeg javnog pritiska pokazalo da dokumentaciju mogu dostaviti i bez mišljenja te agencije. Jasno je da je to bio samo izgovor kako bi se odugovlačilo sa dostavljanjem dokumentacije jer je mandat Komisije ograničen na godinu dana”, smatra Marković.

On je istakao da je apsurdno da za lica koja imaju dozvole za pristup tajnim podacima „strogo povjerljivo”, nadležni kriju lične podatke.

“Umjesto što polemiše sa Komisijom, bolje bi bilo da Uprava policije ažurnije radi na otkrivanju napadača na naše kolege, i da se pozabavi time što u većini slučajeva njihovo postupanje već godinama nije dalo nikakve rezultate. Očekujem da direktor Uprave policije pod hitno omogući Komisiji pristup svoj dokumentaciji kako bi se utvrdilo ko je odgovoran za ovako neefikasne istrage i da za ta lica pokrene postupak profesionalne, ali i krivične odgovornosti. Ukoliko to nije u stanju ili ne smije da uradi, bilo bi moralno da podnese ostavku”, rekao je Marković.

 

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com