Kanjon Cijevne-crnogorski Kolorado - Volim Podgoricu

Kanjon Cijevne-crnogorski Kolorado

Crna Gora je na turističkoj mapi Evrope prepoznata kao država s visokim planinama, morem i mnoštvom jezera. Ipak, za Crnu Goru se takođe može reći da je zemlja kanjona.

Iako poznata po Jadranskom moru, nacionalnim parkovima, visokim planinama, poseban dio turističke ponude male Crne Gore definitivno su kanjoni. Najveći kanjon u Evropi, kanjon rijeke Tare, smješten je u Crnoj Gori. Kanjon Morače, Mrtvice, Nevidio, Grlje, samo su neki od kanjona koji su pravi izazov za ljubitelje prirode.

U neposrednoj blizini Podgorice, na putu ka Tuzima, teče rijeka Cijevna. Upravo je kanjon ove rijeke jedan od najljepših u Crnoj Gori, piše Anadolija.

Cijevna podno Prokletija

Rijeka Cijevna izvire na sjevernoj strani planinskog masiva Prokletija. Gornjim tokom protiče kroz Albaniju pod imenom Cem Selcit, a u Crnu Goru ulazi južno od planine Suka Mizdarkut i taj dio toka dug je 33 kilometra. Protiče dubokom klisurom, koja se postepeno snižava i proširuje. Kanjon je najdublji u pograničnom dijelu s Albanijom, a njegova dubina smanjuje se kako se ide prema zapadu.

Cijevna je posebno atraktivna za Crnu Goru iz više razloga. Upravo se na ovoj rijeci nalazi vodopad Nijagara, a tokom ljetnjih mjeseci ima dosta kupača.

Kanjon Cijevne posebno je atraktivan prije vodopada Nijagara. Uska klisura, dugačka nekoliko kilometara, pruža alpinistima i ljubiteljima kanjona uživanje prolazeći između stijena sa obje strane. Mnogi ljubitelji kanjona baš njega nazivaju crnogorski Kolorado.

Kanjon Cijevne krije lijepe plaže i oaze

Kanjon Cijevne je jedan od najvećih botaničkih lokaliteta u Evropi, a duž rijeke su brojne lijepe pjeskovite plaže i virovi. Ljubiteljima splavarenja, kanua, kajakaštva, alpinizma i sportskog ribolova, ovaj kanjon pruža brojne mogućnosti.

Iz Turističke organizacije Podgorica za Anadolu Agency AA su kazali da je kanjon rijeke Cijevne svojevrsna prirodna atrakcija, kao i turistički potencijal Podgorice i Crne Gore.

„U dijelu promotivnih aktivnosti, mi kroz propagandni materijal ističemo basen rijeke Cijevne kao eko-turturistički potencijal, s mogućnostima aktivnog odmora u prirodi. Takođe, neke od mogućnosti su hiking&biking, posmatranje ptica…“, kažu u Turističkoj organizaciji Glavnog grada.

Odličan za eko turiste i individualce

U cilju afirmacije turističkih potencijala Podgorice uključuje se i razgledanje kanjona Cijevna.

„Prema evidenciji Info centra TO Podgorice, evidentno je da interesovanje za posjetu kanjonu Cijevna postoji i da su mahom u pitanju profili eko turista, individualci i manje grupe“, saopšteno je za AA iz TO Podgorica.

Upravo obilazeći kanjon Cijevne, ekipa Anadolije srela je troje turista iz Engleske kako prolaze pored kanjona. Iako nijesu mnogo bili raspoložni za razgovor, kazali su da je kanjon Cijevne nešto posebno.

„Mi smo ljubitelji kanjona. Bili smo širom svijeta obilazeći rijeke, klisure, planine i kanjone. Čuli smo da u Crnoj Gori ima dosta kanjona. Ovaj ovdje je predivan“, kazao je Phil iz Birmingema u Velikoj Britaniji.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com