Ubijena trojica sudija nakon presude Morsiju - Volim Podgoricu

Ubijena trojica sudija nakon presude Morsiju

Trojica sudija ubijena su u egipatskoj provinciji Sjeverni Sinaj, nekoliko sati pošto je bivši egipatski predsjednik Muhamed Morsi osuđen na smrt.

Sudije su ubijene juče, a predsjednik Egipta Abdel-Fatah al-Sisi potom je naredio da se pruži dodatna zaštita onima koji rade u pravosuđu.

Samo dva sata pošto je sud u Kairu juče osudio Morsija i još desetine članova njegovog Muslimanskog bratstva na smrtne kazne, zbog masovnog bjekstva iz zatvora 2011. godine, grupa naoružanih ljudi je u gradu Al Ariš otvorila je vatru na vozilo u kojem se nalazila grupa sudija. Povredama su podlegli šofer i trojica sudija.

U napadu su ranjena još trojica sudija.

Za sada niko nije preuzeo odgovornost za napad. Ipak, stučnjaci vjeruju da su odgovorni pripadnici grupe Ansar Bait al-Makdis, koja se nedavno obavezala prema Islamskoj državi.

Jučerašnji napad pojačao je strahovanja da će sudije biti nove mete militantnih grupa u Egiptu, koje su do sada uglavnom napadale pripadnike vojske i policije.

Sjedinjene Američke Države su izrazile duboku zabrinutost zbog odluke egipatskog suda da osudi na smrt bivšeg predsjednika Muhameda Morsija i još 100 osoba.

“I dalje se protivimo praksi kolektivnih suđenja, koja nijesu u skladu sa zakonima i međunarodnim obavezama Egipta”, rekao je jedan neimenovani američki zvaničnik.

Muhamed Morsi juče je osuđen na smrt zbog masovnog bekstva iz zatvora 2011. godine, u kojem je osim njega, pobjeglo još 105 ljudi. Zbog bekjstva iz zatvora na smrt je, uglavnom u odsustvu, osuđeno i ostalih 105 begunaca, među njima i vrhovni vođa Muslimanskog bratstva Mohamed Badi.

Svoje mišljenje o izrečenim kaznama treba da 2. juna kaže Veliki muftija Egipta, ali ono nije obavezujuće.

Morsi je prije tri nedjelje bio osuđen na 20 godina zatvora, zbog nasilja tokom protesta u Kairu, u vrijeme kada je bio šef države.

Morsi je bio islamistički i prvi demokratski izabran predsjednik u Egiptu, a sa vlasti je svrgnut 2013. godine. Naslijedio ga je Abdel Fatah Al Sisi.

(Rtcg)

2 komentara

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com