Medalja za inovativnost otišla u Pljevlja - Volim Podgoricu

Medalja za inovativnost otišla u Pljevlja

Inovativno rješenje Meteorološka solarna vjetrenjača – učenika JU Srednja stručna škola iz Pljevalja pobjednik je petog Sajma mladih pronalazača, koji je danas održan u šoping centru Delta City u Podgorici.

Na ovogodišnjem 5. Sajmu mladih pronalazača Crne Gore u takmičarskom dijelu sa svojim inovativnim rješenjima predstavilo se 18 timova, iz osam srednjih stručnih škola i jedne gimnazije, dok je revijalni dio ove godine uglavnom rezervisan za nešto starije i u njemu su se predstavili sedam timova, tj. dva tima studenata sa Elektrotehničkog fakulteta, dva sa Mašinskog fakulteta, dvije firme i tim OŠ ”Radojica Perović”. 

Učesnici su se takmičili u nekoliko kategorija i osvojili nagrade.

Za najoriginalnije inovativno rješenje- Meteorološku solarnu vjetrenjaču – nagradu su osvojili učenici JU Srednja stručna škola iz Pljevalja.

Najkompleksnije inovativno rješenje- Zaštita za električni šporet sa staklenom pločom imali su učenici JU Srednja mješovita škola “Mladost” iz Tivta

Najbolje tržišno orijentisano inovativno rješenje je Outmen, a za njega su nagradu osvojili učenici JU Gimnazija “Slobodan Škerović” iz Podgorice. 

Za najfunkcionalnije inovativno rješenje – HHO generator na vodu- nagradu su dobili učenici JU Srednja elektro – ekonomska škola iz Bijelog Polja 

Ove godine su dodijeljene  su i dvije specijalne nagrade generalnog pokrovitelja. Specijalna nagrada CKB za najbolje društveno odgovorno rješenje na temu: Očuvanje životne sredine, dodijeljena je Green – “Bon – bon” kanti za recikliranje papira, učenika JU Srednja građevinsko – geodetska škola “Inž. Marko Radević” iz Podgorice. Za najbolje revijalno inovativno rješenje nagrada je dodijeljena Mobilnom robotu u WiFi mreži- studenata Elektrotehničkog fakulteta i Mašinskog fakulteta iz Podgorice.

Organizatori sajma su Fondacija Mladi Pronalazači Crne Gore, Centar za stručno obrazovanje, Ministarstvo nauke i Ministarstvo prosvjete, dok je generalni pokrovitelj sajma Crnogorska Komercijalna banka. 

“U okviru ovog sajma učenici i studenti predstavili su inovacije i pronalaske koji su originalni, imaju potencijal za široko korišćenje, koji su praktični za upotrebu, laki za proizvodnju, pristupačni i tržišno opravdani.  Za izradu takvih inovacija koristi se znanje iz matematike, mehanike, elektronike, mehatronike, kompjuterskih nauka, ali i hemije, biologije i sličnih disciplina. Inovacije mogu biti i jednostavne i komplikovane, sve do mjere do koje su učesnici sposobni da ih izrade. Iznad svega, inovacije moraju biti izrađene od strane samih učenika ili studenata, uz pomoć njihovih mentora”, saopštili su organizatori sajma.

Cilj ovog projekta jeste motivacija mladih ljudi koji se bave naukom, da realizuju svoje ideje, rješenja i inovacije, kako bi sjutra dali dodatni impuls na putu razvoja. 

(cdm)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com