Potjernica za Zoranom Vlaovićem, zaštićenim svjedokom u slučaju ubistva Slavoljuba Šćekića. - Volim Podgoricu

Potjernica za Zoranom Vlaovićem, zaštićenim svjedokom u slučaju ubistva Slavoljuba Šćekića.

Crnogorska policija raspisala je nacionalnu potjernicu za Zoranom Vlaovićem  Bohumom, nekadašnjim zaštićenim svjedokom u postupku za ubistvo Slavoljuba Šćekića.

To su “Vijestima” nezvanično saopštili iz Uprave policije, pojašnjavajući da Bohuma traže kako bi ga smjestili iza spuških rešetaka.

“Po nalogu nadležnog suda za Vlaovićem je raspisana nacionalna potjernica, zbog privođenja na izdržavanje zatvorske kazne”, kazali su iz UP.

Sagovornik “Vijesti” dodao je da se prema policijskim saznanjima on ne nalazi na teritoriji Crne Gore.

“Ukoliko se Vlaović pojavi na bilo kom graničnom prelazu, ili bilo gdje u Crnoj Gori, biće lišen slobode i sproveden u Zavod za izvršenje krivičnih sankcija. Sud nije tražio raspisivanje međunarodne potjernice, ali ako dobijemo takvu naredbu, za njim će biti raspisana i međunarodna potraga”, pojašnjeno je iz policije.

Vlaović se, prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”,  nalazi u jednoj od država bivše Jugoslavije, gdje je i tražio politički azil.

Prvi crnogorski zaštićeni svjedok je svojim iskazom ubistvo Šćekića stavio na teretSaši Boreti, Ljubu Bigoviću, Milanu – Čili Šćekiću i Ljubu Vujadinoviću.

On je u februaru 2006. godine  rekao da mu se Boreta “povjerio” jednog dana u karantinu spuškog zatvora i potvrdio mu da je Šćekića ubio Čila Šćekić, da mu je pomogao Ljubo Vujadinović, ali i da su ubistvo platili “on i Ljubo Bigović u vrijednosti dva ferarija”.

Tokom nedavno završenog sudskog postupka okrivljeni su tražili da Vlaović dođe u sudnicu Apelacionog suda i suoči se sa njima, tvrdeći da laže i da je namješteni svjedok.

Vlaović se uprkos tome nije pojavio u sudnici, a na osnovu njegove izjave, između ostalog, optužena četvorka je  osuđena na ukupno 120 godina zatvora.

Na tu odluku, branioci optuženih najavili su žalbe, o kojima će odlučivati Vrhovni sud.

U presudi Apelacionog suda piše da je  izjavom bivšeg zaštićenog svjedoka dokazano da su Čila Šćekić i Vujadinović ubili policajca, a da su ih na taj zločin podstrekli Boreta i Bigović.

Prije najnovije odluke sudija Apelacionog suda, njihove kolege iz Vrhovnog suda ukinuli su prvobitnu osuđujuću presudu.

Oni su tada obrazložili da se na glavnom pretresu  nijesu smjele koristiti izjave Vlaovića i Žarka Radulovića, koje su dali  specijalnom tužiocu Stojanki Radović u vrijeme vođenja pretkrivičnog i krivičnog postupka.

Sudije Apelacionog suda u najnovijoj odluci napisali su da je taj dio ispoštovan i da su uzete u obzir samo one njihove izjave koje su  u skladu sa zakonom.

Zoran Vlaović  Bohum, koji je godinama nedostupan pravosudnim organima, osuđivan je za najteža krivična djela.

Tokom maratonskog sudskog postupka advokati optuženih tvrdili su da je Vlaović “privremeno izašao iz zatvora, jer je tako nagrađen za lažno svjedočenje”. 

Oni su pitali i šta je država preduzela da Vlaovića vrati u zatvor jer se ovaj nikada nije vratio na izdržavanje preostalog dijela kazne.

Tužilaštvo neće još o prijavi Borete 

Jedan od optuženih, Saša Boreta prije nepune dvije godine podnio je krivičnu prijavu protiv Vlaovića i bivšeg šefa policije Veselina Veljovića, optužujući ih da su mu namjestili igru u slučaju Šćekić, i na leđa mu stavili optužnicu za likvidaciju.

Tužilaštvo nije odlučivalo o toj prijavi, jer još traje postupak u kome je Budvanin optužen za ubistvo.

Boreta je prijavu podnio nakon što su “Vijesti” 25. septembra 2013. objavile tekst, u kome je nekadašnji šef obezbjeđenja u spuškom zatvoru Brajuško Brajušković optužio Veljovića da je “instalirao” rođaka Vlaovića u zatvor, koji je kasnije na sudu navodno lažno svjedočio.

Brajušković je tada pozvao nadležne da provjere njegove tvrdnje, a Veljović je sve negirao, rekavši da mu bivši kolega “gnusnim lažima, crta metu”.

1 komentar

  1. I in addition to my pals ended up viewing the best information and facts on the website then instantly came up with a terrible feeling I had not expressed respect to the site owner for those strategies. The young men came consequently warmed to study them and already have very much been taking pleasure in these things. Appreciation for really being well kind and also for making a choice on such magnificent guides millions of individuals are really desperate to learn about. Our own sincere apologies for not expressing appreciation to earlier.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com