USSCG: Otkazi nepravedni i nezakoniti - Volim Podgoricu

USSCG: Otkazi nepravedni i nezakoniti

Povodom deset otkaza ugovora o radu, zaposlenim u nikšićkoj Željezari, Unija slobodnih sindikata Crne Gore (USSCG) uputila je pisma ministru ekonomije, ministarki rada i socijalnog staranja, direktoru Uprave za inspekcijske poslove i ambasadoru Republike Turske u Crnoj Gori.

U tim pismima, USSCG navodi da je u Toščeliku bilo više smrtnih slučajeva i težih i lakših povreda na radu zbog enormnog prekovremenog radnog angažmana zaposlenih, kao i da su, tim povodom alarmirane institucije sistema, te da je u Skupštini Crne Gore na tu temu održano i kontrolno saslušanje.

“USSCG je upozorila da je, i nakon toga, poslodavac nastavio sa svojom poslovnom politikom koja podrazumijeva iscrpljujući radni angažman zaposlenih koji su, pored redovnog 40-očasovnog radnog vremena, sedmično morali da rade prekovremeno dodatnih 10 do 20 časova u prosjeku. Takav radni angažman imalo je i deset kolega koji su dobili otkaze, a koji su posljednjih devet mjeseci neprekidno radili u trećoj smjeni po modelu: ponedjeljak, utorak, srijeda i četvrtak – rad u trećoj smjeni, a nedjeljom – 12 časova rada u prvoj smjeni. Kritični dan kada su odbili da rade prekovremeno bio je petak, dakle njihov slobodan dan u nedjelji, a poziv da treba da rade toga petog dana zaredom u trećoj smjeni upućen je jednom od njih telefonskim putem od strane direktora, u podnevnim časovima”, navode u USSCG.

U USSCG navode da, poslodavac u Toščeliku nije htio do danas da zaključi kolektivni ugovor sa sindikatom, pa samim tim nijesu prepoznate eventualne dodatne situacije specifične za fabriku.

“Zato USSCG njihove otkaze doživljavamo kao nepravedne i nezakonite, a posebno i kao poruku upućenu svim zaposlenima da će doživljeti istu sudbinu ukoliko zatraže poštovanje svojih zakonskih prava”, navodi se u pismu.

USSCG je ministarstava i inspekcije zahtijevala da prema menadžmentu Toščelika pokrene određene postupke i na adekvatan način zaštite zaposlenih, obzirom na to da, kako navode, nijesu prekršili nijednu radnu obavezu, osim što su iskoristili zakonsko pravo da zaštite svoj život i zdravlje.

“Od Ambasadora Republike Turske, zahtijevali smo da, s obzirom da je vlasnik Toščelika AD Nikšić istoimena kompanija koja dolazi iz Republike Turske, u konkretnom slučaju interveniše prema menadžmentu Toščelika da još jednom preispita svoju odluku i vrati naše kolege na rad. Na taj način doprinijeli bi prevazilaženju konfliktne atmosfere koja se ovih dana sve više zaoštrava na relaciji Sindikat – menadžment”, zaključuje se u pismu Unije slobodnih sindikata.

(rtcg)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com