PLATE JOŠ NEMA: Zaposleni u Domu zdravlja nisu primili zaradu za april, a kada će – ne zna se - Volim Podgoricu

PLATE JOŠ NEMA: Zaposleni u Domu zdravlja nisu primili zaradu za april, a kada će – ne zna se

Zaposleni u podgoričkom Domu zdravlja, kojih ima više od 550, još nijesu primili platu za april i u ovom trenutku je neizvjesno kada će biti isplaćena.

Razlog je blokada računa te zdravstvene ustanove, koja je aktivna od 6. maja, piše Pobjeda.

Ministarstvo upućuje na Fond za zdravstveno osiguranje, a iz Fonda saopštavaju da su obaveze koje su imali prema zaposlenima u Domu zdravlja uredno ispunili – uplatili su novac za aprilske lične dohotke.

Direktor Doma zdravlja Podgorica dr Nebojša Kavarić kazao je Pobjedi da je menadžment uradio sve da obezbijedi platu svojim radnicima. Međutim, kako ističe, novac je pravosnažnom sudskom presudom u korist Sindikata zdravlja skinut sa žiro racuna i prebačen za isplatu naknade za prevoz dijelu radnika.

“Bilo je dogovoreno da će sredstva za prevoz biti uplaćena istog trena kada legnu na račun Doma zdravlja. Međutim, to se nije dogodilo, pa je novac koji je bio namijenjen za platu skinut sa računa i prebačen za isplatu zaostalih nadoknada za prevoz.

Nije ni skinuto sve. Blokada će ostati dok se ne namire svi koji su putem Agencije za mirno rješavanje sporova tražili isplatu nadoknade. S obzirom da refundacije još nema, sindikat treba da objasni zaposlenima zašto nemaju platu. Menadžment nema uvid kako se taj novac raspoređuje, to je stvar koju radi sudski izvšitelj, pretpostavljamo po nalogu Sindikata”, kazao je Kavarić, dodajući da su radnici i Sindikat zaposlenih više puta, pa i dan pred blokadu, upozoreni da će doći do ove situacije.

Prema njegovim riječima, za sada nemaju saznanja kada će zaposlenima biti isplaćena zarada za april.

“Mi ćemo uvijek poštovati odluku suda i nadležnih organa. Očekujemo da se sredstva uskoro refundiraju instituciji da bi mogla da nastavi dalje da funkcioniše”, rekao je Kavarić.

Predsjednik reprezentativnog sindikata Doma zdravlja Podgorica dr Novak Praščević rekao je da on nije „nikom naredio da se isplati prevoz, te da je takvo rješenje Agencije za mirno rješenje sporova“.

“Rješenje je postalo izvršno 30. aprila. Nikom ja nijesam ništa naređivao, to je sudski protokol. Spor je pokrenut u junu pred Agencijom i onog momenta kada se krenulo u tu priču, znalo se što će se dogoditi”, rekao je Praščević.

On smatra da do blokade računa ne bi došlo da je novac za prevoz koji Dom zdravlja duguje zaposlenima od 2010. do 2014. godine isplaćen u ratama, kao što je bilo dogovoreno sa menadžmentom.

“Napravili smo bili korektan dogovor sa matičnom kućom, da novac bude isplaćen u tri rate – u januaru, martu i aprilu”, rekao je dr Praščević.

Na pitanje da li će i koje korake preduzeti kako bi se riješila novonastala situacija, Praščević je odgovorio da „hoće, ali da će sačekati malo“.

“Plate se moraju isplatiti. Imali smo dobar predlog prema matičnoj kući da oni ljudi koji nijesu primili platu ni prevoz budu prvi na spisku za lični dohodak. Ovi koji su primili prevoz bilo bi korektno da se malo strpe za platu, dok se sve to ne premosti i ne nađe rješenj” kazao je Praščević za Pobjedu.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com