Kako je Džej Zi iskoristio Marinu Abramović - Volim Podgoricu

Kako je Džej Zi iskoristio Marinu Abramović

Umjetnica Marina Abramović, koja je sarađivala sa Džej Zijem 2013. na videu “Picasso Baby”, kaže da je to iskustvo bilo okrutno i da ga nikada ne bi ponovila.

Srpska umjetnica Marina Abramović je otkrila kako je reper iskoristio tokom performansa “The Artist Is Present”. On je zapravo materijal sa njenog performansa iskoristio za video spot. Marina se pojavljuje u spotu, a za to je dobila obećanje da će Džej Zi uplatiti donaciju za njen umjetnički institut. Sada kaže da je prevarena.

Marina je za magazin “Spike” izjavila da nije bila iznenađena kada je Džej Zi htio da mijenja njenu ideju.

– Dan prije toga je došao u moju kancelariju i ja sam mu dala cijelu prezenataciju u PowerPointu i rekla da može da mi pomogne u izgradnji instituta. Onda me je samo iskoristio i to nije bilo fer. To se na primjer mnogo razlikuje od Lejdi Gage koja je odradila odličan posao za mene. Sa svojih 45 miliona pratilaca, ona mi je dovela sve te klince kao publiku – rekla je Marina.

Pošto je video objavljen, neki ljudi iz svijeta umjetnosti su rekli da je to “bio dan kada je umjetnost performansa umrla”.

Marina Abramović je rekla da nije zažalila zbog odluke da sarađuje sa reperom, ali da će u buduće razmisliti da li će prihvatiti tako nešto.

– Na kraju to je bila jednosmjerna transakcija. Nikada više to neću uraditi, to mogu da kažem. Nikada. Bila sam stvarno naivna u ovakvom okruženju. To mi je zaista bilo novo i nisam imala pojma da će se to desiti. To je surovo, nevjerovatno – zaključila je umjetnica.

Džej Zi je u okviru njenog perfomansa šest sati izvodio pjesmu “Picasso Baby” tokom koje mu se priključila i Marina, a to je ujedno osnova spota za istoimenu numeru. 

(24 sata)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com